sunnuntai 13. marraskuuta 2022

B. A. Paris: Suljettujen ovien takana

 

Alkuteos: Behind Closed Doors (2016)

Kääntäjä: Marja Luoma

Lukija: Kati Tamminen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 9h 14min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512420520

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^


*Jokainen tuntee Jack ja Grace Angelin kaltaisen pariskunnan. Jack on komea ja varakas lakimies, Grace hurmaava kodinhengetär, joka rakastaa kehitysvammaista pikkusiskoaan yli kaiken. He ovat niin täydellisiä, ettei heistä ehkä haluaisi edes pitää, mutta ei voi olla pitämättäkään.

Gracen haluaisi oppia tuntemaan paremmin, mutta se on hankalaa, koska he eivät ole koskaan erossa. Gracen ja Jackin liittoa voisi kutsua tosirakkaudeksi. Voi myös miettiä, miksei Grace koskaan vastaa puhelimeen tai miksei hän koskaan lähde lounaalle ilman Jackia. Ja miksi yhdessä makuuhuoneen ikkunoista on kalterit.

Joskus täydellinen avioliitto on täydellistä valetta.*


Olen kahden vaiheilla. Toisaalta pidin. Toisaalta en. Juonessa on kivat oivalluksensa. Joissain kohdin se on kuitenkin myös hyvin ahdistava. Ja sai ainakin minun vereni kiehumaan raivostakin. En todellakaan suosittele tätä herkille. Tämä osaa mennä tunteisiin ja ihon alle.

Tarinaa kerrotaan kahdella tasolla. Toinen on nyt. Toinen silloin. Nyt-ajassa Grace kertoo tapahtumia elämästään, joka ulkopuolisille näyttää hohdokkaalta ja ihanalta. Jack ja Grace ovat olleet naimisissa vasta puolitoista vuotta ja kohta Gracen pikkusisko on muuttamassa heille. Tässä ajassa Gracelta alkaa loppumaan aika... Silloin-ajassa taas seurataan sitä, kuinka tähän nykyiseen tilanteeseen ollaan päädytty. Alkaen siitä, kun Jack ja Grace tapasivat toisensa. Vähitellen mennyt ja nykyisyys kohtaavat...

Ihmisissä on pimeyttä. Ihmisissä on hyvyyttä. Joskus suljemme molemmilta silmät. Joskus näemme sattumalta jotain, mitä ei pitäisi. Joskus löydämme rohkeutta kummallisista paikoista ja kun on tarve. Joskus oikea ihminen tulee vastaan juuri oikealla hetkellä.

Kiinnostava. Jokseenkin erilainen kuin valtavirta. Vähän ahdistava. Silti myös omalla tavallaan vangitseva.

Tamminen lukee tasaisesti. Minun makuuni hänen äänensä on ehkä hivenen ohuehko ja lapsenomainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti