tiistai 8. marraskuuta 2022

Marjut Pettersson: Silittäjä

 

Alkuteos: Silittäjä (2020)

Lukija: Marjo Wilska

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 9h 25min

Kustantaja: Saga Egmont

ISBN: 9788726694390

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Jiri Raivio #2

Peukku: q^^


*Länsiuusimaalaisessa pikkukaupungissa juhlitaan poliisihäitä. Konstaapeli Ilmari Haurulla on yllään poliisin juhlapuku vielä maanantaiaamuna. Joku on silittänyt sen huolella – hänen päälleen.

Sen lisäksi että paikkakunnalla on tapettu lyhyen ajan sisällä samalla tavalla kaksi konstaapelia, poliisiaseman päällikkö on kadonnut jäljettömiin. Virkaa tekevä rikosylikomisario Jiri Raivio alkaa saada nimettömiä viestejä, joissa vihjataan, että hän saattaa olla silittäjämurhaajan seuraava uhri.

Aiemmin tapahtunut henkirikos ei jätä Raiviota rauhaan. Hän suojeli rikollista, ja murhaaja tietää sen.

Silittäjä” on itsenäinen jatko-osa vuonna 2017 ilmestyneelle rikosromaanille “Niin kuin sinä sen muistat”.

Kirjailija Marjut Pettersson on koulutukseltaan filosofian tohtori. Hän on työskennellyt kirjallisuudentutkijana ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina.*


Silittäjä on oivaltava teos, jossa on monia eri ulottuvuuksia. Sen tarina eletään kahdessa ajassa. Toisessa, nykyisessä seurataan tutkimuksia julmien poliisimurhien jälkeen. Pelissä on monta rautaa. Raivio koettaa todistaa asemansa uusien työtovereidensa edessä. Samaan aikaan hän myös pyrkii ylläpitämään suhdetta "poikaansa". Mukana on myös paljon keskustelua feminismistä ja naisen asemasta nykypäivänä. Toisessa ajassa taas ollaan menneisyydessä ja seurataan erään tietyn nuoren elämää ja vaiheita ajalta, joka on rakentanut pohjaa nykyisille tapahtumille.

Kerronta ja vaihdot toimivat. Kiinnostus pysyy yllä ja teksti tarjoaa mukavasti yllättäviä käänteitä. Kaikki ei ole niin yksinkertaista kuin mitä on voinut luulla. Uskon, että parikin kertaa lukija/kuuntelija pääsee yllättymään. Pidän siitä, miten feminismiä on tuotu tähän mukaan. Hyviä perusteluita, eikä sittenkään liian osoittelevasti. Loppu on hyvä ja riittävän erilainen moneen muuhun kirjaan nähden.

Lukijana Wilska ei ehkä ole suosikkejani. Hän lukee kyllä sujuvasti ja selvästi, mutta hänen äänensä on minun makuuni turhan hentoinen.

1 kommentti:

  1. Onpa kiinnostava dekkari! Pitää kyllä varata ja lukea. Menny ohi tää Pettersson mulla.

    VastaaPoista