sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Louise Penny: Murhan alkusointu

 

Alkuteos: The Beautiful Mystery (2012)

Kääntäjä: Outi Järvinen

Lukija: Kalle Chydenius

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kesto: 17h 10min

Kustantaja: Bazar

ISBN: 9789523764972

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Three Pines #8 / Armand Gamache #8

Peukku: ^^b


*Kuolema alkaa hiljaisuudesta

Louise Pennyn herkullisen Three Pines -dekkarisarjan kahdeksannessa osassa charmantti rikoskomisario tutkii suljetussa munkkiluostarissa tapahtunutta murhaa.

Kukaan ulkopuolinen ei ole koskaan saanut astua sisään syvällä Québecin erämailla sijaitsevaan Saint-Gilbert-Entre-les-Loups’n luostariin, jonka suojissa munkit ovat eläneet vuosikausia hiljaisuudessa rukoillen. Ironisesti nämä hiljaiset munkit ovat tulleet tunnetuiksi juuri mykistävän kauniista lauluäänistään, joilla he julistavat uskoaan maailmalle.

Kun munkkikuoron johtaja löydetään kuolleena, avautuu lukko luostarin ovessa ensimmäistä kertaa ulkopuolisille. Armand Gamache ja Jean-Guy Beauvoir ovat saapuneet selvittämään kuolemantapausta, joka alkaa johtolanka kerrallaan vaikuttaa enemmän ja enemmän murhalta. Joku luostarissa piilottelee hiljaisuutensa takana kirkuvaa raivoa, jonka valloilleen pääsemisellä on kuolettavat seuraukset.

Louise Penny lukitsee Murhan alkusointu -dekkarissa lukijan vanhan luostarin seinien sisään selvittämään Armand Gamachen ja Jean-Guy Beauvoirin kanssa murhaa, jonka tekijä on yhtä hiljainen kuin kuolettavakin.*


Edellisestä kirjasta on kulunut muutamia kuukausia. Näinä kuukausina on tapahtunut vaikka mitä jännää. Ainakin ihmissuhderintamalla. Muutamakin asia saa minut myhäilemään tyytyväisyydestä. Joskin enimmän aikaa myös epäilen, onko kaikki sittenkään niin yksinkertaista ja "salaista" kuin miltä voi vaikuttaa...

Tutkijakaksikko pääsee syrjäiseen luostariin, jossa Jumalaa ylistetään hiljaisuudella ja gregoriaanisella laululla. Tähän luostariin valitaan munkit paitsi taitojen, myös laulutaidon takia. Nyt kuitenkin rauhaa on rikottu. Priori on murhattu. Kuka hiljaisista veljistä on syyllinen? Ja miksi?

Tapaus ei ole helppo. Se on kummallinen ja jännittävä suljetun huoneen mysteeri, jossa on myös omaa haurauttaan ja kauneutta. Luostarin elämää on kuvattu hyvin. Ja siihen on saatu heijastettua mukaan myös Gamachen ja Beauvoirin omia haamuja ja demoneita. Loppua kohti vauhti kiihtyy, enkä olisi uskonut, että tilanne pääsee lähes riistäytymään käsistä.

Upea tarina, joka pitää otteessaan. Hienoa peliä rakkailla hahmoilla.

Lukijana Chydenius on omaa luokkaansa. Hänen ääntään on ihana kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti