maanantai 7. marraskuuta 2022

David Eddings: Kiven vartija

 

Alkuteos: Pawn of Prophecy (1982)

Kääntäjä: Tarmo Haarala

Lukija: Mikko Toiviainen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kesto: 13h 6min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511420705

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Belgarionin taru #1

Peukku: ^^b


*Kiven vartija aloittaa Belgarionin tarun, monille kielille käännetyn seikkailufantasian.

Taru kertoo Aldurin pyhästä kivestä, joka suojelee pahan voimilta. Niin kauan kuin kivi on Rivan suvun hallussa, ovat ihmiset turvassa. Mutta ihmeitä tekevä kivi varastetaan ja kamppailu sen herruudesta on Belgarionin tarun ydin.

Garion on tavallinen maalaispoika Sendarian sydämestä. Pahaenteisten tapahtumien vuoksi hän jättää kotinsa ja lähtee pitkälle matkalle. Garionin vaellus ihmisten ja jumalien, velhojen, ritarien ja taruolentojen parissa kertoo ikivanhasta hyvän ja pahan taistelusta. Tarinan huimat seikkailut, rehevä huumori ja estoton mielikuvituksen lento valloittavat lukijansa ikään katsomatta.*


Kyseessä on ties kuinka mones yritykseni. Ensimmäisestä on varmaan jo 20 vuotta. Jos nyt saisin luettua/kuunneltua koko Belgarionin tarun alusta loppuun. Syy tähän astisiin epäonnistumisiin on se, etten ole onnistunut saamaan käsiini näitä fantasian klassikoita kokonaisuudessaan. Jos nyt vaikka äänikirjoina onnistuisi, sillä tällä hetkellä koko 5 osainen sarja löytyy Book Beatista.

Olen aina ollut hurmaantunut tästä maailmasta. Se on rikas ja elävä. Sillä on todella uskomaton historia ja maantiede. Sen kansat ja perinteet on luotu tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Kansoilla on omat erikoispiirteensä, tapansa ja tyylinsä puhua. Historia ja kaikki on uskomattoman todentuntuista ja maailmasta opitaan koko ajan lisää yhdessä nuoren, syrjässä kasvaneen pojan kanssa. Lukijalle ei tule tunnetta, että hänen olisi pitänyt tietää kaikki jo entuudestaan. Hän oppii samalla kuin Garionkin.

Eddingsin heikkous, tai vahvuus, ovat henkilöhahmot. Hän rakastaa erilaisia henkilöhahmoja ja sen huomaa. Hänen ongelmansa on se, että hän ei tunnu koskaan osaavan pitäytyä vain muutamassa. Hänen joukkonsa on aina iso. Mitä enemmän porukassa on tyyppejä, sitä parempi. Lukijalle se asettaa haasteita, kun kaikki pitäisi muistaa ja tunnistaa. Onneksi Eddings yleensä osaa tehdä kaikista sen verran erilaisia ja kiinnostavia, että heistä pysyy perässä ja heistä haluaa tietää enemmän.

Kiven vartija aloittaa tämän huikean fantasiasarjan. Tämä kirja on rauhallinen ja verkkainen teos. Se pohjustaa tarinaa ja tutustuttaa lukijaa maailmaan ja henkilöihin. Toki tässäkin on jännittäviä hetkiä, kuten vakoilua ja pakomatkoja, mutta enimmäkseen suurista linjoista pysytään vielä kohtuullisen kaukana. Kaikki rakentuu vielä rauhallisesti ja tasaisesti. Tässä tunnelmoidaan. Sekä koetaan nuoren pojan kasvua kaikkine kipuineen ja epäilyineen.

Suosittelen ehdottomasti kaikille fantasian ystäville. Tämä on klassikko.

Toiviainen on hyvä lukija. Hänellä on miellyttävän kuuloinen ääni. Isona plussana se, että hän myös vaihtelee henkilöhahmojen ääniä. Tämä on oikein mukava lisä ja helpottaa keskustelujen seuraamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti