maanantai 21. marraskuuta 2022

Petteri Kantola: Viha!

 

Alkuteos: Viha! (2022)

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Sivumäärä: 119

Kustantaja: Suuri Kurpitsa

ISBN: 9789527160602

Muoto: Sid.

Peukku: q^^


*VIHA! Kertoo vihasta, sen synnystä ja seurauksista. Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat 2040-luvun Suomeen. Nuori päähenkilö Rosa kohtaa Helsingin kaduilla väkivaltaisen ja rasistisen todellisuuden, jossa vallitsee vahvimman oikeus. Terroriteot ovat vakiintuneet osaksi arkipäivää. Maata johtaa kovaotteinen sotilasjuntta, mutta Venäjän tukema fasistinen Fennian järjestys pitää yhä otteessaan Kallion kaupunginosaa.

Petteri Kantola (s. 1968) on helsinkiläinen taidekonservaattori, joka hurahti aikuisella iällä sarjakuvien tekemiseen. Viha! On hänen kolmas sarjakuvakirjansa. Aiemmin ovat ilmestyneet Ajan kanssa – kesäni Marcel Proustin seurassa (2016) ja Hämärän prinssi (2018).*



Viha! on ajankohtainen sarjakuva. Siinä eletään tulevaisuudessa, jossa nykyiset vihapuheet ja rasismi ovat leimahtaneet liekkeihin. Se on julma kuvaus siitä, millainen tulevaisuus voi olla. Jos annamme sen mennä sellaiseksi. Henkilökohtaisesti minua hieman hiertää se, että valkoihoinen miesoletettu on valinnut päähenkilöksi ja tarinan keskiöön tummaihoisen naisoletetun ja laittaa sanoja tämän suuhun. Tosin, sarjakuva itsekin nostaa esille tämän "epäkohdan".

Tehokas tarina.

Kuvitus ei ole minun makuuni. Se on realistinen piirtojälken suhteen. Sen sijaan värit ja värityksen tyyli on aika kokeileva. Minulle se saa aikaan "päänsärkyisen" olon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti