maanantai 25. marraskuuta 2013

Boccaccio: Decamerone

Alkuteos: Decamerone (1351 tai 1353)
Suomentaja: Ilmari Lahti ja Vilho Hokkanen
Ilmestymisaika: 1983 (ko.painos)
Sivumäärä: 560
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-30-5774-7
Muoto: Kirja


*Luodessaan maailmankuulun novellikokoelmansa Decameronen italialainen renessanssiajan kirjailijamestari Giovanni Boccaccio (1313-1375) laski vankan perustan novellitaiteelle ja kirjoitti alati kestävän teoksen, jossa elää verhottomana kokonainen aikakausi, värikäs ja aisti-iloinen 1300-luku. Ne sata hilpeätä tarinaa, jotka Firenzen lähiseudulle vuonna 1348 mustaa surmaa paenneen seurueen naiset ja miehet aikansa kuluksi toisilleen kertoilevat, muodostavat rikkaan ja monipuolisen kokoelman.

”Käykää sisään, te kaikki, ja jokainen tulee löytämään sen mitä kaipasi… Herkässä ja kokemattomassa iässä oleville lapsille eivät kertomukset sovellu, eivätkä myöskään tylsistyneille ja vanhuksille eivätkö liioin ihmisille, joilla on äkäinen, pikkumainen tai jörö mielenlaatu. Mutta näitä lukuun ottamatta voivat kaikenkaltaiset nuoret ja vanhat ihmiset lukea niitä suureksi huvikseen ja varmasti jossain määrin hyödykseenkin.” (Hermann Hesse)*Hessen varoitus lienee paikallaan, sillä aika monet näistä novelleista sisältävät melkoista ilottelua. Suurimmassa osassa tarinoista naiset tai miehet rakastuvat intohimoisesti ja pyrkivät toteuttamaan rakkauttaan milloin minkäkin laisia esteitä vastaan. Miltei poikkeuksetta jokainen tarina on jollain lailla viihdyttävä, vaikka itse en suuremmin pitänytkään kertomuksissa, joissa maalaritoverukset vedättivät toveriaan.


Tarinat ovat melkoisen lyhyitä ja tyyli miellyttävän helppolukuista ainakin tässä painoksessa. Sopivan mittaisia luettavaksi vaikka iltaisin ennen nukkumaan menoa tai muuten, jos kaipaa pienen hetken taukoa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos, joka todella kestää aikaa ja jaksaa viihdyttää nuorempaakin lukijakuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti