tiistai 19. marraskuuta 2013

David Eddings: Rubiiniritari


Alkuteos: The Ruby Knight (1990)
Suomentaja: Pasi Punnonen
Ilmestymisaika: 1996 (ko.painos)
Sivumäärä: 456
Kustantaja: Karisto
ISBN: 951-23-3578-6
Muoto: Kirja
Sarjamerkintä: Eleniumin taru 2


*Mahtavan fantasiasarjan toinen osa: Eleniumin taru on huikea kertomus ritarista keskellä ikiaikaista hyvän ja pahan taistelua.

Vain ammoin kadonnut Bhelliomin jalokivi saattoi taikavoimillaan elvyttää Elenian kuningattaren, joka oli väkevin loitsuin suljettu kristallikammioon. Sen sisällä nuori kuningatar kamppaili elämästään ja sinne hän oli menehtyvä, ellei jalokiveä löydettäisi ennen kahdentoista kuunkierron täyttymistä.

Ritari Sparhawk, Kuningattaren Puolustaja ja Pandionin ritari, lähti kumppaneineen vaarojen täytteiselle retkelle jäljittämään jalokiveä, joka satoja vuosia sitten oli kadonnut maanpiiristä. Mutta tarunomaista kiveä havitteli myös mahtava vastustaja yliluonnollisine voimineen.*



Sarjan lukuprojektini siirtyi englannista suomenkieleen, koska lähikirjastosta ei ilman varauksia englanninkielistä heti löytynyt mukaan. Enkä sitten malttanut odotella muutamaa päivää, jotta sellainen olisi ollut saapuvilla. Vaan eipä tuo haitannut lukemista ollenkaan. Punnonen on mielestäni kääntänyt tekstin hyvin säilyttäen hahmojen persoonallisuudet ja tekstin huumorin.

Vauhti on yhä melkoinen, mikä onkin hyvä, sillä ympäri maiden juoksemista on yhä luvassa. Turhiin matkusteluihin ei vieläkään tuhlailla sivuja, vaan tapahtumat etenevät mukavasti ja keskitytään olennaiseen. Joitakin viitteitä heitellään jatkosta ja vaikka niitä kovasti hahmojen taholta pyritäänkin toppuuttelemaan, saattaa lukija hyvinkin arvailla jo kauan etukäteen sen, mitä todella tulee tapahtumaan. Siinä mielessä Eddings ei oikein osaa luopua fantasiakirjallisuuden perus kliseisyydestä, mikä toisaalta on ihan mukava juttu. Kukapa ei haluaisi lukiessaan huomata, että se oikea heppu sattui sittenkin menestymään yllättävästi?

Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos, varsinkin jos pitää kepeästä ja mukaansa tempaavasta fantasiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti