maanantai 18. huhtikuuta 2016

George R.R. Martin: A Feast for Crows

Alkuteos: A Feast for Crows (2005)
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 849
Kustantaja: HarperVoyager
ISBN: 978-0-00-648612-1
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: A Song of Ice and Fire #4
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 17, 25, 32, 41 ja 44


*The Lannisters are in power on the Iron Throne.


The war in the Seven Kingdoms has burned itself out, but in its bitter aftermath new conflicts spark to life. The Martells of Dorne and the Starks of Winterfell seek vengeance for their dead. Euron Crow’s Eye, as black a pirate as ever raised a sail, returns from the smoking ruins of Valyria to claim the Iron Isles.


From the icy north, where Others threaten the Wall, apprentice Maester Samwell Tarly brings a mysterious babe in arms to the Citadel. As plots, intrigue and battle threaten to engulf Westeros, victory will go to the men and women possessed of the coldest steel and the coldest hearts.*


Sarjan neljäs kirja tuo tärkeämpien näkökulmahahmojen joukkoon kuningatar Cersein ja soturineito Briennen. Jaime käy omia taisteluitaan vannomiensa valojen ja sisarensa juonittelujen varjossa, Samwell Tarly matkustaa muurilta Oldtowniin ja Citadeliin, Sansa elää vale-elämäänsä Alaynenä ja Arya yrittää opetella olemaan ei kukaan. Pääsemme seuraamaan tapahtumia myös muutamien muiden hahmojen seurassa, joten tapahtumia on luvassa King’s Landingin ja lähialueiden lisäksi myös Dornesta ja Iron Islandseilta.


Joihinkin vanhoihin tuttuihin ei tässä kirjassa törmätä ollenkaan, sillä heidän tarinansa samoilta ajoilta kerrotaan sarjan viidennessä osassa. Päätös on hyvä ja selkeyttää asioita. Ainakin tähän asti se on toiminut. Saa nähdä mitenkä käy sitten viidettä kirjaa lukiessa. Mutta tässä vaiheessa tuntuu siltä, että lukijan on helpompi keskittyä ja muistaa tapahtumia kun ei tarvitse pitää liian monia lankoja käsissä yhtä aikaa. Olkoonkin, että samaan aikaan taustalla kutittelee odotus ja jännitys sen suhteen, mitä muualla oikein tapahtuu. Nyt kuitenkin ymmärrän sen, miten tapahtumia on saatu riittämään kaikkiin kirjoihin.


A Feast for Crows sisältää jo aika paljon sellaista, mitä ei televisiosarjassa ole näytetty. Vähän itseä inhottaa tällainen vertailu sarjan ja kirjojen välillä, mutta... Yksi suurista eroista on esimerkiksi Samwell Tarlyn matka. Sen sijaan Aryan seikkailut pysyvät aikalailla linjassaan. Sansan tarina taas poikkeaa melkoisesti siitä mitä olemme saaneet katsella. Myös Cersein vaiheet ovat erilaisia ja hänestä saamme oppia melkoisesti kaikkea uutta ja jännittävää. Jaimen seikkailuja ei muistaakseni sarjassa olla nähty näin pitkälle ja Briennekin pääsee pitemmälle ja vähän erilaisia polkuja pitkin… Neljäs osa siis todellakin tarjoaa paljon uutta ja ihmeellistä lukijoille!


Nautin aina vain enemmän ja enemmän Martinin tyylistä kirjoittaa. On todella hyvä, ettei hän ole antautunut paineelle ja hosunut kirjojensa suhteen. Hahmot ovat mielenkiintoisia, yllättäviä ja jännittäviä tapahtumia riittää, maailmaa kuvaillaan upeasti ja lukija pääsee kunnolla uppoamaan Westerosiin. Kieli on kaunista ja hurmaa. Aivan loistavaa kerrontaa ja kuvailua! Kirjat tarjoavat niin paljon uutta ja ihmeellistä tietoa, että innostukseni on valtava. Sitä alkaa kuin huomaamattaan jännittää mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan ja alkaa esittämään omia spekulaatioitaan.

Martin on kyllä yksi fantasian tämän hetken kovimmista nimistä. En voi kuin suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti