lauantai 9. huhtikuuta 2016

George R.R. Martin: A Storm of Swords

Alkuteos: A Storm of Swords (2000)
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 1177 + extrat
Kustantaja: Bantam Books
ISBN: 978-0-553-57342-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: A Song of Ice and Fire #3
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 17, 25, 41 ja 44


*Here is the third volume in George R.R. Martin’s magnificent cycle of novels that includes A Game of Thrones and A Clash of Kings. Together, this series comprises a genuine masterpiece of modern fantasy, destined to stand as one of the great achievements of imaginative fiction.


Of the five contenders for power, one is dead, another in disfavor, and still the wars rage, as alliances are made and broken. Joffrey sits on the Iron Throne, the uneasy ruler of the Seven Kingdoms. His most bitter rival, Lord Stannis, stands defeated and disgraced, victim of the sorceress who holds him in her thrall. Young Robb still rules the North from the fortress of Riverrun. Meanwhile, making her way across a blood-drenched continent is the exiled queen, Daenerys, mistress of the only three dragons left in the world. And as opposing forces maneuver for the final showdown, an army of barbaric wildlings arrives from the outermost limits of civilization, accompanied by a horde of mythical Others - a supernatural army of the living dead whose animated corpses are unstoppable. As the future of the land hangs in the balance, no one will rest until the Seven Kingdoms have exploded in a veritable storm of swords…*


Tällä hetkellä Westeros lohikäärmeineen ja ritareineen on todella vallannut sydämeni. Jopa siinä määrin, että tunnun keskittyvän tapojeni vastaisesti vain yhteen kirjaan kerrallaan. Se on nimittäin myönnettävä, että Martin osaa maalata lukijan eteen maailman joka on uskottava ja realistinen ja kuitenkin samalla mystinen ja maaginen. Tavat ja kulttuuri tulevat aina vain paremmin esiin, mitä pitemmälle sarjaa lukee. Eri kansojen keskuudessa alkaa havaita eroja paremmin ja sitä väkiselläänkin tuntee itsensä enemmän osaksi jotain tiettyä sukua tai kansaa. Sitä huomaa rakastuvansa ja vihastuvansa hahmoihin ja joissain paikoissa joutuu myöntämään myös olleensa väärässä ja tuominneensa liian hätäisesti… Kirjassa elää mukana. Jokaisessa juhlassa, jokaisessa taistelussa. Tarina ja hahmot ottavat omakseen.


Pidän kovasti Martinin tyylistä kirjoittaa. Jokainen näkökulmahahmo on omanlaisensa ja valottaa tapahtumia erilailla. Heihin pääsee huomattavasti paremmin sisälle kirjan kuin sarjan kautta. Ja mitä pitemmälle lukee, sitä enemmän jo tutuistakin näkökulmahahmoista oppii. He paljastavat itsestään uusia puolia tai kasvavat ja muuttuvat ihmisinä tapahtumien myötä. Martin on osannut valita hyvät hahmot kertomusten keskiöön ja lisää aikaisempien joukkoon tässä kolmannessa kirjassa Ser Jaime Lannisterin ja Samwell Tarlyn Night’s Watchista. Hänellä on taito myös tasapainottaa hahmot varsin hyvin. Lukija pääsee sopivassa suhteessa seikkailemaan Aryan kanssa ympäri maita ja mantuja, juonittelemaan King’s Landingiin tai paleltumaan kauas pohjoiseen.


Sarjan kolmas kirja on pitkä. Ja siinä on hyvin paljon tapahtumia. Jopa siinä määrin, että itse aloin kummaksumaan, mitä tapahtumia on sisällytetty sarjan kahteen seuraavaan kirjaan, kun suurin osa televisiosarjan merkittävistä tapahtumista tuntuu sattuneen jo. Näin ei kuitenkaan ole. Monia kiintoisia tapahtumia jäi vielä kirjan ulkopuolelle. Nyt ovat kuitenkin alkamassa vaikeat ajat lukijalle, joka on katsonut televisiosarjan! Vaikka muutokset on toteutettu hyvin ja kiinnostavasti, niitä kuitenkin on ja ne ovat selvemmin havaittavissa. Osa tapahtumista sattuu nopeammin ja ehkä hieman eri aikajärjestyksessä. Osaa tapahtumista on muutettu enemmän, osaa vähemmän ja kirjassa alkaa olla tapahtumia, mitkä on jätetty sarjasta pois tai ne ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tai kenties ne eivät ole vielä tapahtuneet? Mistäs sen tietää… Suurella jännityksellä odotan, mitä seuraava kirja tuo tullessaan, sillä tässä kolmannessa osassa oli minulle sarjan katsoneena aikalailla uutta ja jännittävää. Ja ainakin pari sellaista yllätystä, mitä en olisi osannut odottaa. Ainakin loppu sai suuni loksahtamaan auki ja kiroamaan.

Loistavaa ja upeasti kirjoitettua fantasiaa. Ihastuttavia ja vihastuttavia hahmoja ja roimasti yllätyksiä. Siinä on Martinin tarjoilu. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti