keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Neil Gaiman: Kuolema : Elämisen kallis hinta

Alkuteos: Death: the High Cost of Living 1-3, Death Talks About Life, a Death Gallery 1, The Sandman: a Gallery of Dreams 1, the Endless Gallery 1, Death: the Time of Your Life 1-3, Vertigo: Winter’s Edge 2, 9-11: the World’s Finest Comic Book Writers & Artists Tell Stories to Remember (2012)
Suomentaja: Petri Silas
Kuvittajat: Chris Bachalo, Mark Buckingham, Mark Pennington, Dave McKean ja Jeffrey Jones
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 240
Kustantaja: Egmont Kustannus
ISBN: 978-952-233-704-7
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 11


*Palkitun Neil Gaimanin kenties suosituin luomus, itse Kuolema, esiintyi ensi kerran massiivisen Sandman-sarjan sivuilla, mutta pirteä ja omintakeinen hahmo päätyi pian päähenkilöksi omiin tarinoihinsa. Tämä kirja kokoaa yksiin kansiin kaksi Gaimanin kirjoittamaa pidempää Kuolema-sarjakuvaa sekä lyhyempiä sarjakuvia. Suurin osa tarinoista ilmestyy nyt suomeksi ensimmäistä kertaa.


Ensimmäinen tarina “Elämisen kallis hinta” kertoo, kuinka kerran sadassa vuodessa Kuolema kulkee Maan päällä kuin kuka tahansa kuolevainen oppiakseen paremmin ymmärtämään ihmisiä, joiden viimeinen vieras hän tulee lopulta olemaan. Nuorena DIdi-nimisenä tyttönä Kuolema ystävystyy teinipojan kanssa ja auttaa 250-vuotiasta koditonta naista löytämään sydämensä.


Toisessa tarinassa “Elämä on parasta aikaa” suosion aallon harjalla ratsastava rock-tähti joutuu pohtimaan vaarantaako hän uransa tulemalla ulos kaapista, ja samaan aikaan hänen tyttöystävänsä ajautuu Kuoleman valtakuntaan.


Sarjakuvien kuvituksesta vastaavat Chris Bachalo, Mark Buckingham, Mark Pennington, Jeff Jones ja Dave McKean. Lisäksi kirjasta löytyy eri taiteilijoiden tulkintoja Kuoleman hahmosta.*


Kuolema oli yksi lempihahmoistani the Sandman-sarjakuvissa. Siksipä palasin näihin muistoihin kun satuin tämän albumin huomaamaan. Ja se kannatti. Kokoelman tarinat ovat kauniita ja kiinnostavia ja kuvitus sekä väritys upeita. Näissä sivuissa silmä lepää ja mielenkiinto säilyy yllä alusta loppuun. Etenkin kun sivuilla vilisee myös muutamia muita vanhoja tuttuja. Ja ainakin minusta on mielenkiintoista oppia lisää Kuolemasta.


Pienen miinuksen annan viimeisen lyhyttarinan piirtojäljestä, sillä se on karkea. Tosin ei sen aihekaan ole sieltä iloisimmasta päästä, joten ehkä ne tukevat toisiaan. Tämän miinuksen sitäpaitsi kumoaa loppuun koottu hieno kuvagalleria Kuolemasta eri taiteilijoiden visioina. Upeata. Jokaisen the Sandman -fanin ehdotonta luettavaa! Uskoisin myös, että tämän voi huoletta lueksia myös ennen sarjan lukemista, sillä mitään liian isoja viittauksia sarjaan ei lopulta ole. Se, muistatko parit hahmot sarjan sivuilta ei nimittäin ole olennaista näiden sivujen ymmärtämisen kannalta.

Kaunista sarjakuvaa hyvällä tarinalla ja kiintoisilla hahmoilla. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti