lauantai 5. toukokuuta 2018

Harper Lee: Kaikki taivaan linnut

Alkuteos: Go Set a Watchman (2015)
Suomentaja: Kristina Drews
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 285
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-24-0791-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Itsenäinen jatko teokselle Kuin surmaisi satakielen
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 41. Sattumanvaraisesti valittu kirja (28/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4 ja 17

*Alabama 1950-luvulla. Juna halkoo peltojen täplittämää maalaismaisemaa. Kaksikymmentäkuusivuotias Jean Louise Finch, lempinimeltään Scout, matkustaa junassa vanhaan kotikaupunkiinsa Maycombiin. Muistot nousevat pintaan: Atticus-isän viisaat sanat, loputtomilta tuntuvat kuumat kesäpäivät kotikaupungissa, lapsen horjumaton varmuus siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Nyt lapsuutensa maisemiin palaava Scout joutuu pohtimaan niin henkilökohtaisia kuin poliittisiakin kysymyksiä, joita yhteiskunta, suhde omaan isään ja alabamalainen pikkukaupunki herättävät.

Kaikki taivaan linnut vangitsee täydellisesti nuoren naisen mielenliikkeet sekä 1950-luvun Amerikan etelävaltioiden ajankuvan. Romaani on koskettava ja hauska kasvukertomus, joka täydentää ja jatkaa Harper Leen rakastetun klassikkoromaanin Kuin surmaisi satakielen tarinaa. Kuin surmaisi satakielen -romaanista tuli heti ilmestyttyään vuonna 1960 kriitikoiden ja lukijoiden suosikki. Harper Leeltä odotettiin turhaan toista kirjaa yli 50 vuotta, kunnes kirjailijan arkistoista löytyi ennen julkaisematon romaanikäsikirjoitus Kaikki taivaan linnut.*



Luin Leen Kuin surmaisi satakielen joskus yli 10 vuotta sitten. Muistan pitäneeni kovasti kirjasta ja sen kerronnasta. Hieman pelokkaana tartuin sitten tähän “itsenäiseen jatko-osaan” joka on oikeastaan kirjoitettu ennen tai samoja aikoja Leen julkaistun esikoisteoksen kanssa. Jännitti, mitenkä pääsisi takaisin tunnelmaan.

Pelkoni osoittautui turhaksi. Leen käyttämä kieli on edelleen kaunista ja rikasta. Se henkii elämää ja rakkautta. Se on täynnä tunnetta. Lee on selvästi keskittynyt kieleen ja tarinaan, halunnut luoda kokonaisuuden jossa lukija pääsee sisälle tapahtumiin ja kirjan maailmaan. Pohdin kuitenkin sitä, kuinka valmis teksti lopulta oli? Kustantajan kehotettua muokkaamaan kirjaa, syntyi Kuin surmaisi satakielen, mutta työstikö Lee tätä toista käsikirjoitusta enää? Oliko se valmis?

Oli kuinka tahansa, Kaikki taivaan linnut on hyvin kirjoitettu ja ajatuksia herättävä teos. Se on nuoren naisen kasvutarina, joka tuskin jättää ketään kylmäksi. Voin lämpimästi suositella sitä ainakin historiasta kiinnostuneille. Ja mikseipä muillekin? Rotusorto ja kaikki siihen liittyvä ovat vielä melkoisen lähellä nykypäivää ja joissain päin maailmaa edelleen todellisuutta. Tämä teos antaa aiheeseen näkökulmaa, jossa nuori nainen uskaltaa lopulta leikata itsensä irti perinteestä.

1 kommentti:

  1. Kuin surmaisi satakielen jälkeen tämä kirja oli hienoinen pettymys.

    VastaaPoista