sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Herman Melville: Moby Dick

Alkuteos: Moby Dick or The Whale (1851)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 534
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-904-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta
Lukuhaaste 2018: 23. Kirjassa mukana meri (31/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1 ja 6
Lukulistalta: 16


*Moby Dick; or, The Whale is a novel by Herman Melville, first published in 1851. It is considered to be one of the Great American Novels. The story tells the adventures of wandering sailor Ishmael and his voyage on the whaleship Pequod, commanded by Captain Ahab. Ishmael soon learns that Ahab has one purpose on this voyage: to seek out Moby Dick, a ferocious, enigmatic white sperm whale. In a previous encounter, the whale destroyed Ahab’s boat and bit off his leg, which now drives Ahab to take revenge.


In Moby Dick, Melville employs stylized language, symbolism, and metaphor to explore numerous concepts of class and social status, good and evil, and the existence of God are all examined, as the main characters speculate upon their personal beliefs and their places in the universe. The narrator’s reflections, along with his descriptions of a sailor’s life aboard a whaling ship, are woven into the narrative along with Shakespearean literary devices, such as stage directions, extended soliloquies, and asides. The book portrays destructive obsession and monomania, as well as the assumption of anthropomorphism.*

Välillä alkoi tuntumaan, että haukkasin itselleni liian ison palan. Moby Dick ei nimittäin ole mitenkään helppolukuinen kirja. Ainakaan englanniksi. Sen kieli on rikasta, kuvailevaa ja siinä näkyy aika, jolloin se on kirjoitettu. Vanhoja sanoja ja ilmauksia vilisee tekstissä ja kirjan kirjoitusasu on ainakin itselleni vieraamman puoleinen. Lukeminen oli siis jokseenkin hidasta ja työlästä. Välillä jouduin lukemaan joitain kohtia uudelleen, jotta olisin pysynyt kärryillä edes jotenkin.


Moby Dick kertoo metaforien ja symbolististen ilmausten kautta ihmisistä ja hyvästä ja pahasta. Se on kertomus yhden ihmisen kostonjanosta, joka fanaattisuudessaan on valmis uhraamaan kaiken saadakseen kostonsa. Tapahtumat tosin kerrotaan “tavallisen” laivamiehen, Ishmaelin, näkökulmasta, joten pieni ero fanaattisimpiin asioihin onnistutaan säilyttämään. Silti teksti on intensiivistä ja välillä jopa ahdistavaa luettavaa omassa kiivaudessaan.


Haastava ja kiinnostava teos. Joskin suosittelen sen lukemista suomennettuna. Varmasti lukeminen ja kirjan idean ymmärtäminen olisi itsellekin ollut niin helpompaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti