maanantai 7. toukokuuta 2018

Juhani Aho: Helsinkiin

Alkuteos: Helsinkiin (1889)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 61
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-1195
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 37. Kirjailijalla sama nimi kuin perheenjäsenellä (29/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1 ja 4
Hyllynlämmittäjä: 17

*Helsinkiin on Juhani Ahon vuonna 1889 ilmestynyt pienoisromaani, joka kertoo ylioppilas Antti Ljungbergin matkasta Kuopiosta pääkaupunkiimme opiskelemaan. Nuori Antti huumaantuu uudenlaisesta vapaudestaan ja aikamiehen roolista. Alkumatka taitetaan sisävesilaivalla Lappeenrantaan, josta jatketaan määränpäähän junalla. Antin matkaseurana on papiksi opiskeleva Pekka.

Juhani Aho (1861-1921) oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka elätti itsensä kirjoittamalla. Häntä on pidetty leimallisesti kansallisena kirjailijana ja modernin kirjasuomen kehittäjänä.*Oman aikansa kuvana Helsinkiin lienee ainakin jossain määrin todenmukainen pienoisromaani. Pidettiinhän nuoria ylioppilaita tuolloin suuremmassa arvossa kuin nykyään. Kirjasta käyvät ilmi myös kansakunnan sisäiset ristiriidat - ruotsalaisen taustan omaava on parempi kuin suomalaisen.

Henkilökohtaisesti en pitänyt tästä pienoisromaanista. Sen päähenkilö Antti on minusta ylimielinen ja itsekäs nuorukainen joka ei ymmärrä neuvojen päälle. Suuri edessä avautuva maailma sotkee pojan pään ja saa tämän käyttäytymään todella typerästi. Tyhmyyttään ja selvää kokemattomuuttaan poika lähtee mukaan vanhempien ylioppilaiden rientoihin ja onnistuu tekemään itsestään jokseenkin hölmön. Hölmöily kyllä kuuluu nuoruuteen, joten toivotaan, että Anttikin viisastuu vanhetessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti