perjantai 14. kesäkuuta 2019

Luigi Pirandello: Mennyttä miestä

Alkuteos: Il fu Mattia Pascal (1904)
Kääntäjä: Liisa Ryömä
Ilmestymisaika: 1992 (ko.painos)
Sivumäärä: 301
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-17540-4
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Aikamme kertojia
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 29 ja 36
Lukulistalta: 28


*Mitä tapahtuu kun ihminen saa mahdollisuuden vetää viivan menneisyytensä ylitse ja aloittaa kokonaan uuden elämän? Nobel-kirjailijan satiirinen romaani ensi kertaa suomeksi.*Mattia Pascalin elämä ei mene aivan suunnitellusti. Rikkaasta lapsuudesta hän päätyy äidin herkkäuskoisuuden ja hyväsydämisyyden takia melko niukkaan aikuiselämään, jotka eivät ole edesauttamassa jokseenkin epäonnistunut avioliitto ja kauaksi muuttanut veli. Mattia selviytyy kuitenkin ja sattuma tuo hänelle mahdollisuuden uuteen elämään. Peräti kahdesti.


Pakomatkalle lähtenyt Mattia huomaa äkkiä, että hänet on julistettu kuolleeksi ja taskussaan voittamansa pieni omaisuus, hän päättää aloittaa kokonaan alusta. Tälläkään kertaa kaikki ei mene kuten suunniteltua, vaan ongelmia alkaa vähitellen kasaantumaan. Kunnes aikuisena syntyneen herra Meisin on kuoltava, jotta Mattia Pascal saisi herätä uudelleen henkiin. Sittenkään kaikki ei mene aivan putkeen…

Mennyttä miestä on idealtaan kiinnostava romaani, jossa vilisee tapahtumia ja useita henkilöitä. Mattia on kertojana hengästyttävä ja ehkä hieman epäluotettavan oloinen. Välillä hänen elämänsä vaiheista ei tahdo millään pysyä perillä. Kirja vaatii keskittymistä ja ajattelua. Ei lukukokemuksena sieltä helpoimmasta päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti