keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Maria Turtschaninoff: Naondel

Alkuteos: Naondel (2016)
Kääntäjä: Marja Kyrö
Lukija: Anni Kajos
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Kesto: 12h 2min
Kustantaja: Tammi
ISBN: 9789520402976
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: Punaisen luostarin kronikoita #2
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 102

*Järisyttävä tarina tyttöjen ja naisten alistamisesta - ja voimasta.

Palkitun Maresin itsenäinen jatko-osa Naondel palaa ajassa taaksepäin, Punaisen luostarin perustamista edeltäviin tapahtumiin. Nuorille aikuisille suunnatussa kirjassa päähenkilöt, naiset ja tytöt kertovat kukin oman, ravisuttavan tarinansa. Kaikkia yhdistää sama kohtalo: joutuminen julman Iskanin haaremiin. Kaunis mutta säälimätön romaani vangitsee lukijan tiukkaan nyrkkiinsä, josta on vaikea ravistella itseään irti. Upeasti kirjoitetulle, intensiiviselle tekstille voi kuitenkin vain antautua.

Ensimmäisenä ääneen pääsee Kabira. Tytön elämäntehtäväksi on annettu vaalia Anjia, lähdettä, jonka suunnattoman voiman niin hyvään kuin pahaan vain hän tuntee. Hyvässä perheessä kasvanut nuori Kabira rakastuu visiirin poikaan, Iskaniin, ja huumassaan hän tulee paljastaneeksi miehelle lähteen salaiset voimat. Vallanhaluinen Iskan tajuaa heti voivansa hyödyntää lähdettä ja tyttöä omiin, paholaismaisiin tarkoituksiinsa.

Muut naiset saapuvat haaremiin kuka mistäkin syystä. Nomadiheimosta tuleva Garai on joutunut myytäväksi orjamarkkinoilla. Orseola taas kuuluu puissa elävään kansaan, unienkutojana hän pystyy vaikuttamaan toisten uniin ja niiden sisältöön. Voimakkaaseen naissoturi Sulaniin Iskanin väkivaltaisuus kohdistuu erityisen raakana. Sisarillinen yhteishenki ja tahto ei synny hetkessä, mutta naisten ja tyttöjen voima on suunnaton, kun on oikea hetki toimia.

Maria Turtschaninoffin romaani Maresi on ollut mahtava menestys. Sille on myönnetty mm. Finlandia Junior -palkinto 2014. Maresin ja Naondelin julkaisuoikeudet on myyty jo yli kahteenkymmeneen maahan!*



Naondel on teos joka pysäyttää. Se kertoo voimakkaista naisista, jotka joutuvat ansaan kuka mistäkin syystä. Näillä naisilla on omat menneisyytensä ja omat voimansa. Heitä kaikkia kuitenkin käyttää julmasti hyväksi yksi ja sama mies. Mies, joka väittää rakastavansa heitä, mutta todellisuudessa janoaa vain valtaa ja sitä hyötyä, jonka naiset hänelle voivat antaa.

Kirjan sivuilla naiset kertovat muistelmina omat tarinansa. Omat surunsa. Omat ilonsa. Sen, kuinka heitä pahoinpidellään ja kohdellaan huonosti. Sivuilla on myös paljon toivoa ja rakkautta. Se on naisten selviytymistarina.

Naisten asema. Se, miten naisia on aina kohdeltu esineinä, hyötyä tuottavina kapineina, on karua kieltä. Näillä sivuilla erilaiset naiset saavat sanansa kuuluville. Naondel on vaikuttavaa luettavaa, mutta soveltuu ehkä paremmin nuorille aikuisille ja kypsille nuorille. Herkimmille se voi helposti aiheuttaa ahdistusta. Muille suosittelen. Sopii myös mainiosti luettavaksi vaikkei Maresia olisi lukenutkaan.

Lukijana Kajos jatkaa vakuuttavaa työtään. Hän tuntuu olevan Turtschaninoffin luottolukija.

1 kommentti: