perjantai 15. lokakuuta 2021

Beth Lewis: Suden tie

 

Alkuteos: The Wolf Road (2017)

Kääntäjä: Elina Koskelin

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Sivumäärä: 296

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520115524

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Elka ei muista aikaa ennen Ansastajaa. Hän oli seitsemänvuotias räsynukke, nälkäinen ja eksyksissä, kun Ansastaja otti hänet siipiensä suojaan. Vuosien saatossa Ansastaja on opettanut hänet selviytymään villissä erämaassa, jossa sivilisaatio on muisto vain ja ihmiset luonnon ja toistensa armoilla. Mutta mies, jonka Elka on kuvitellut tuntevansa, on piilotellut kaunistuttavaa salaisuutta. Mies on tappaja. Hirviö. Elka ryntää pakomatkalle jäätävään erämaahan vakaana aikomuksenaan löytää oikeat vanhempansa ja vastaukset kysymyksiinsä. Mutta kummassa suunnassa todellinen vaara piilee - edessä vai takana?*








Kirjan juoni on ihan mukiinmenevä. Se alkaa nykyhetkestä ja sen jälkeen Elka kertoo itse oman tarinansa. Tämä tarina onkin kieltämättä jännittävä ja erikoinen. Sieltä löytyy niin toivoa, kauhua, ystävyyttä, pelkoa kuin pakenemistakin. Ja jos monen moista pulaa, joihin tämä villi lapsi joutuu.

Elka on päähenkilönä kiintoisa. Villi ja omapäinen. Sitkeä ja taipumaton. Lisäksi hänellä on omanlaisensa oikeudentaju. Ja loppumaton tahto selviytyä keinolla millä hyvänsä. Näin ollen hän on valmis taisteluun jos toiseenkin, sekä halukas pitämään omat salaisuutensa. Samalla hän on kuitenkin metsän lapsi. Joskus naurettavuuteen asti naiivi ja sinisilmäinen.

Maailma jossa Elka elää, vaikuttaa omaltamme. Mutta jonkun suuremman ja ilmeisesti ihmisen aiheuttaman katastrofin jälkeen. Paikat ovat pohjoista Amerikkaa, mutta kovinkaan monia tunnettuja paikkoja ei mainita. Lisäksi ihmisten käyttämät välineet ovat vanhempaa laatua. Ehkä suuri osa teknologiaa on tuhoutunut tai sitten eletään vaihtoehtoishistoriassa.

Eniten kirjassa tökki omalla kohdallani kieli. Se on selvästi kerrottua, puhuttua. Siinä kiroillaan ja manataan. Joissain kohdin kieli kangertaa. Se ei vaikuta luonnolliselta.

Olisin halunnut pitää kirjasta, mutta kokonaisuutena Suden tie ei lopulta oikein vakuuttanut. Se oli aavistuksen erikoinen lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti