torstai 14. lokakuuta 2021

John Verdon: Sokkoleikki

 

Alkuteos: Shut Your Eyes Tight (2011)

Kääntäjä: Marja Luoma

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 19h 46min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512423354

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Dave Gurney #2

Peukku: q^^

*Kun Dave Gurney oli vielä New Yorkin poliisin johtava murhatutkija, lehdistö kutsui häntä “superetsiväksi”. Se ärsytti häntä, samoin kuin rikolliset, jotka uskoivat voivansa tappaa jonkun jälkeäkään jättämättä. Aina jäi jälkiä, Gurney uskoi. Mutta entä jos ei jäänytkään?

Gurney on palannut varhaisten eläkepäiviensä rauhaan, yrittää kasvattaa parsaa ja mukautua luonnon rytmiin, kun käsittelemättömän kummallinen ja raaka tapaus houkuttelee hänet jälleen kentälle. Arvostetun psykiatrin vastavihitty vaimo löytyy lukitusta pihavajasta päättömänä vain muutama minuutti häämaljojen jälkeen. Poliisi uskoo, että murhaaja on kadonnut meksikolainen puutarhuri, mutta murhatun naisen äiti, kylmäkiskoinen seurapiirikaunotar, on toista mieltä.

Gurneyn tutkimukset etenevät haparoiden, umpikujasta toiseen, ja nopeasti eriskummallisen kammottavasta tapauksesta uhkaa muodostua kammottavan eriskummallinen sokkoleikki. Paljastuva suunnitelma on pirullinen ja uhkaa lopulta Gurneyä myös hänen vaimoaan, ja yrittäessään suojella tätä hän huomaa, että murhaaja on kuin onkin jättänyt jäljen. Havainto vain tulee niin myöhään, että se ei ehkä enää ehdi pelastaa hänen omaa henkeään.*
Gurney on mielenkiintoinen tyyppi. Hajamielinen, oikeamielinen ja ylpeä. Onneksi hänen ylpeytensä ei tällä kertaa koidu hänen tai hänen läheistensä tuhoksi. Vaikka niin miltei on käydä. Mies kun ei aina myönnä omia virheitään tai kerro kaikkia oivalluksiaan. Hänen onkin toisinaan hankala tasapainoilla fiksuutensa ja normaalin arjen välillä.

Sokkoleikki pitää sisällään melkoisen juonen. Kaikki vaikuttaa melko selvältä. Mutta sitähän se ei todellakaan ole. Vähitellen jutun takaa alkaa paljastumaan aina vain karmivampia asioita. Joku leikkii kissaa ja hiirtä, eikä ole tässä leikissä ollenkaan huono. Itse vain pohdin sitä, että kirja sortuu ehkä turhaan kikkailuun lopussa…

Kivasti etenevä tarina ja mukavia hahmoja. Hyvää jännitystä sellaisille, jotka pitävät enemmän psykologisista jutuista kuin hullusta räiskinnästä.

Pitkäsen ääni sopii mainiosti tulkitsemaan Gurneytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti