maanantai 18. lokakuuta 2021

Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla

 

Alkuteos: Kaunis ilma kuolla (2020)

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 107

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511372219

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

*Kirja kuin roadmovie etenee kaasu pohjassa kohti väistämätöntä.

Poika, jolta kaikki on hajonnut.

Tyttö, jonka kaikki ovat tuominneet.

Auto, joka ei kuulu kummallekaan.

Yhteinen pakomatka, jolla ei ole muuta päämäärää kuin kuolema.

Ensin heitä ajavat takaa vain muistot, sitten poliisit.*










Kaunis ilma kuolla on vauhdikkaasti etenevä kertomus kahden nuoren keväästä. Keväästä, joka muutti kaiken.

Leo on hieman erilainen nuori. Hän on poika, jolta kaikki on hajonnut. Hän on joutunut rakentamaan elämäänsä kasaan haaveiden ja sijaisperheiden varassa. Häntä pidetään hieman “outona”. Mutta hän on vain Leo, poika jolla on unelmia. Hän kertoo tarinansa vähitellen, koska on vain loogista, että kaikkea ei kerrota heti.

Isra on tyttö, jonka kaikki ovat tuominneet. Mutta miksi? Sitä Isra ei kerro heti, vaan hän salailee ja piilottelee. Häpeää. Hitaasti Isra kuitenkin avautuu ja uskaltautuu kertomaan enemmän.

Kirja etenee kumpaisenkin nuoren äänellä. Leo kertoo omasta elämästään ja unelmistaan. Hän on “kirjakielisempi”. Isra taas avaa omaa ystävyyttään ja viimeaikaisia tapahtumia enemmän puhekieliseen tyyliin. Ja vähän arkaillen. Kaksikon vuorottelu toimii. Lukukokemuksesta tulee dynaaminen ja jännittävä. Seuraavaa pätkää odottaa, sitä haluaa tietää enemmän ja nopeammin. Vaikka tekstin tyyli vaihtelee, on kirja silti todella nopealukuinen. Ja vaikka aiheet ovatkin vakavia, on niitä käsitelty nuorella, rennolla ja jotenkin raikkaalla otteella.

Sen vaan haluaisin tietää, että eikö kukaan enää nykypäivänä kuuntele koulussa maantiedon tunneilla? Nämä kaksi nimittäin seikkailevat melko mielenkiintoista reittiä välillä Helsinki - Ähtäri…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti