sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Stephen King: Different Seasons

 

Alkuteos: Different Seasons (1982)

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 674

Kustantaja: Scribner

ISBN: 978-1-5011-4117-1

Muoto: e-kirja (Kindle)

Peukku: q^^

*Includes the stories “The Body” and “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” - set in the fictional town of Castle Rock, Maine.

A “hypnotic” (The New York Times Book Review) collection of four novellas - including the inspirations behind the films Stand By Me and The Shawshank Redemption - from Stephen King, bound together by the changing of seasons, each taking on the theme of a journey with strikingly different tones and characters.

This gripping collection begins with “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption”, in which an unjustly imprisoned convict seeks a strange and startling revenge - the basis for the Best Picture Academy Award-nominee The Shawshank Redemption.

Next is “Apt Pupil”, the inspiration for the film of the same name about top high school student Todd Bowden and his obsession with the dark and deadly past of an older man in town.

In “The Body”, four rambunctious young boys plunge through the façade of a small town and come face-to-face with life, death, and intimations of their own mortality. This novella became the movie Stand By Me.

Finally, a disgraced woman is determined to triumph over death in “The Breathing Method”.

“The wondrous readability of his work, as well as the instant sense of communication with his characters, are what make Stephen King the consummate storyteller that he is,” hailed the Houston Chronicle about Different Seasons.*



King osaa kirjoittaa. Se on pakko myöntää. Myös muutakin kuin kauhua tai jännitystä. Sen todistaa tämä kokoelma, jossa on neljä pienoisromaania. Kukin tarina on oma yksikkönsä, yhdessä ne ovat kiinnostava kokoelma.


Rita Hayworth and the Shawshank Redemption on kertomus, jossa pitkään Shawshankin vankilassa istunut Red kirjoittaa ylös muistojaan eräästä tietystä vangista. Se on mukava kuvaus vankilaelämästä ja sen erikoisuuksista. Kerronta on miellyttävää ja polveilevaa, kertojalla ei ole kiire minnekään. Lisäksi siinä on mukavia pieniä yllätyksiä.

Apt Pupil on todella pitkä ja hitaasti etenevä kertomus, jossa aikaa mitataan vuosissa. Nuori Todd keksii vanhan miehen synkän salaisuuden ja käyttää sitä hyväkseen tajuamatta, että samalla sitoo itsensä tiukasti kiinni tähän. Lisäksi sattumalla on omat sormensa pelissä mukana… Paikoitellen tarina etenee todella hitaasti ja joskus pohtii, kuinka asiat liittyvät toisiinsa. Mutta lopulta sen kyllä tajuaa.

The Body ei oikein ollut omaan makuuni. Se on aikuisuuteen varttuneen miehen muistelua yhdestä kuumasta kesästä ja etenkin eräästä tietystä retkestä, jonka hän tuolloin teki kolmen kaverinsa kanssa. Tarina etenee hitaasti ja eksyy monesti sivuraiteille - mukana on pari miehen “kirjoittamaa” kertomusta - ja palaa sitten takaisin käsillä oleviin tapahtumiin. Liian hidas ja tylsähkö. Ellei satu pitämään pikkukaupungin elämän kuvauksista ja kyseisen ajan melko väkivaltaisista perhe- ja kaverisuhteista…

The Breathing Method on näistä pienoisromaaneista se, jossa on eniten kauhun elementtejä. Eikä siinäkään ole sitä kovin paljoa. Tarina kertoo miehestä, joka vanhalla iällä pääsee mukaan eräänlaiseen clubiin, jossa pääpaino on tarinoilla. Tämän kertomuksen nimi tulee eräästä tarinasta, jonka mies kuulee clubillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti