sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Risto Isomäki: Kristalliruusu

 

Alkuteos: Kristalliruusu (1991)

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 5h 31min

Kustantaja: Into Kustannus

ISBN: 9789523515321

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Nälänhätää pakenevat pakolaiset katsovat taivaalla kiiltävää tulista lohikäärmettä. Mutta kun avaruusalus tavoittaa komeetan, sitä odottaa suuri yllätys.

Ihmiskunnan perustaessa siirtokuntia avaruuteen retkikunta haaksirikkoutuu sademetsän peittämälle, vieraalle planeetalle.

On vuosi 3127 ja Suuresta Magellanin pilvestä löydetään maailmankaikkeuden vanhimman sivilisaation aikaansaannos.

Risto Isomäen vahvan esikoisteoksen novelleissa pohditaan maailmankaikkeuden mysteerejä, ihmiskunnan tulevaisuutta ja maailmanlopun teemoja. Kokoelman novellin Puu sai vuonna 1992 Atorox-palkinnon ja avasi Isomäelle tien suomalaisten tieteisjännärien ykkösnimeksi.*



Isomäen esikoisteos näyttää hänen tyylinsä perusteet. Se on tarkkaa kuvausta, maalaa tuhoa, pitää sisällään karikatyyrisiä hahmoja ja henkilöhahmoista puhutaan aika usein sekä etu- että sukunimellä.

Kokoelmassa on hyviä ja mielenkiintoisia novelleja. Osa on pidempiä, osa lyhyempiä. Kaikkia niitä yhdistää ajatus siitä, että ihminen kulkee vähitellen kohti omaa tuhoaan. Ne leikkivät katoavaisuudella, ajalla ja luonnon voimilla. Ne ovat mielikuvituksellisia ja kirjoitettu siten, että ne voisivat aivan hyvin olla totta tai tulla tosiksi.

Laitinen lukee hyvin ja vakaasti. Häntä on mukava kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti