keskiviikko 20. lokakuuta 2021

Gillian Flynn: Teräviä esineitä

 

Alkuteos: Sharp Objects (2006)

Kääntäjä: Maria Lyytinen

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kesto: 10h 40min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510429815

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Nuori toimittaja palaa kotikaupunkiinsa tekemään juttua surmattujen koulutyttöjen tapauksesta ja joutuu kohtaamaan oman, kauhistuttavan menneisyytensä.

Toimittaja Camilla Parker lähetetään kotikaupunkiinsa kirjoittamaan kahden teinitytön kaappauksesta ja murhasta. Kammottavista lapsuuden traumoista kärsivä Camille huomaa jälleen ajautuvansa äitinsä vaikutuspiiriin ja hakee tukea niin varhaiskypsästä sisarpuolestaan kuin murhia tutkivasta etsivästä. Mutta Windy Gapin pikkukaupungissa ei ole syytä luottaa mihinkään - ei edes omiin muistoihinsa. Teräviä esineitä on karmivan jännittävä rikostarina lajityypin uudelta mestarilta.

Yhdysvaltalainen Gillian Flynn työskenteli Entertainment Weeklyn tv-kriitikkona ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Hän on julkaissut kolme kehuttua jännitysromaania: Sharp Objects (2006) ilm. suomeksi (2015), Dark Places (2009) eli Paha paikka (suom. 2014) ja Gone Girl (2012) eli Kiltti tyttö (suom. 2013). Flynnin debyytti, Sharp Objects nousi Edgar-palkintoehdokkaaksi, toisella trillerillään, Paha paikka, Flynn ylitti itsensä ja näytti kyntensä, ja kolmas kirja ampaisi kansainväliseksi sensaatioksi.

Flynnin kaikki kolme romaania päätyvät myös elokuvaksi: syksyllä 2014 sai ensi-iltansa Ben Affleckin ja Rosamund Piken tähdittämä Gone Girl, kun taas Charlize Theronin tähdittämä Dark Places sai Euroopan-ensi-iltansa huhtikuussa 2015, Sharp Objects puolestaan sovitetaan tv-elokuvaksi.*




En ehkä nauttinut tästä Flynnin kirjasta niin paljoa kuin aikaisemmin lukemistani. Kirja ei missään nimessä ollut huono. Siinä on kiinnostavia henkilöhahmoja ja juoni on hyvä ja lopussa yllättävä. Sen sijaan kirjassa on joitain asioita, jotka osuivat omiin “kipupisteisiini” sen verran, että välistä suorastaan ärsytti.

Camilla on uskottava hahmo. Hänellä on menneisyys, joka laittaa miettimään perhe-elämää ja sen arvoja. Hän pyrkii parhaansa mukaan selviämään. Se ei ole helppoa. Ei sillä painolastilla. Onneksi hänellä on myös ihmisiä, jotka ovat valmiita tukemaan häntä. Camilla osuu osittain kipeälle alueelle… Hän on rohkea, kun uskaltaa kohdata oman menneisyytensä. Ja oman perheensä.

Kirjan pieni kaupunki toimii. Se luo sopivan yhteisön. Tässä yhteisössä on norminsa ja ulkopuoliset ovat mitä ovat. Ulkopuolisia. Se yhteisö osuu myös kipupisteisiin. Naiset jotka puhuvat siitä ettei “todellista rakkautta voi tuntea jos ei ole äiti”. Tai “ettei asioita voi ymmärtää, jos ei ole omia lapsia”. Tai “ettei ihminen ole kokonainen jos ei ole äiti”. Nämä ajatukset olivat saada minut repimään pelihousuni. Onneksi pätkät eivät olleet pitkiä.

Jos moiset ajatukset sietää, on Teräviä esineitä mukava ja yllättävä jännäri. Ei ihme, että Flynn on noussut todella suosituksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti