lauantai 29. tammikuuta 2022

Édouard Louis: Väkivallan historia

 

Alkuteos: Histoire de la violence (2016)

Kääntäjä: Lotta Toivanen

Lukija: Ville-Veikko Niemelä

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 6h 12min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520412531

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Ei enää Eddyn tekijän uusi romaani!

Ranskan kohutuimman kirjailijan hätkähdyttävä puheenvuoro väkivallan syistä ja seurauksista.

Kun Édouard Louis tapaa kaduilla kiehtovan miehen, kohtaaminen muuttaa kaiken. Yhteinen yö päättyy raiskaukseen, joka järkyttää Louis’ta ytimiään myöten. Autofiktiivinen romaani pakottaa lukijan pohtimaan trauman seurauksia, luokkayhteiskuntaa sekä sitä, kuinka väkivallan uhrin on kamppailtava pitääkseen oma tarinansa hallussaan. Louis’n raa’an tarkkanäköinen tapa yhdistää rankat aiheet vangitsevan kauniiseen kerrontaan on valloittanut lukijat ympäri maailmaa.

Édouard Louis’n esikoisteos Ei enää Eddy (2019) oli arvostelumenestys, jota on myyty yli 300 000 kappaletta. Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa ja tarinoita, joista yleensä vaietaan. Häntä onkin kutsuttu yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä kirjallisista äänistä.*




Kirjan kertomus on julma. Siinä nuorukainen kuuntelee salaa kuinka hänen sisarensa kertoo miehelleen sitä, minkä nuorukainen on itse aikaisemmin tälle kertonut. Tämä on tarina yöstä, jolloin nuorukainen raiskattiin ja ryöstettiin. Samaan aikaan nuorukainen itse kertoo samaisen yön kulusta tarkentaen sitä.

Joulun juhlinta päättyy ikävästi. Tapahtumat sytyttävät nuorukaisen mieleen pelon, joka ei vähällä ole häviämässä. Samalla ne muuttavat hänen käsitystään maailmasta ja ihmisyydestä.

Ikävä. Kamala. Kerronnaltaan joissain paikoin sekava. Ei minusta yllä Ei enää Eddyn tasolle. Lukijana Niemelässä ei ole valittamista. Hän lukee mukavasti ja miellyttävästi karmeasta aiheesta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti