perjantai 28. tammikuuta 2022

Ursula K. Le Guin: Atuanin holvihaudat

 

Alkuteos: The Tombs of Atuan (1972)

Kääntäjä: Kristiina Rikman

Lukija: Antti Virmavirta

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 5h 48min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510444917

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Maameren tarinat #2

Peukku: ^^b

*Moninkertaisesti palkitun amerikkalaiskirjailija Ursula K. Le Guinin (1929-2018) Maameren tarinat -fantasiasarjan toisen osan Atuanin holvihaudat näyttämönä on Holvihautojen kunnas keskellä Atuanin autiomaata. Sen ikivanhan temppelin alla on pyhä Labyrintti, jota vartioi Nimettömien nuori ylipapitar Tenar. Kun Tenar eräänä päivänä kohtaa Labyrintin pimeydessä velho Gedin, joka etsii sieltä kadonnutta aarretta, Nimettömien laki vaatii hyvitykseksi häpäisijän henkeä. Mutta Tenar nousee kapinaan, joka on mullistava köyhän puutarhurin tyttären elämän lopullisesti.

Maameren tarinoita pidetään yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista fantasiasarjoista. Ursula K. Le Guinia on verrattu tarinankertojana J. R. R. Tolkieniin ja C. S. Lewisiin, ja Maameri-kirjojen velhokoulu on epäilemättä innoittanut myös J. K. Rowlingia.*



Atuanin holvihaudat on nuoren naisen kasvutarina, mutta myös kertomus uskosta ja sen vaikutuksista.

Tenar on nuori nainen, joka on kasvatettu palvelemaan pimeyttä. Hänelle ei ole koskaan ollut muuta maailmaa kuin temppeli ja sen tavat. Mutta sitten hän tapaa Gedin, joka saa hänet ihmettelemään ja epäilemään. Tai ainakin puhaltaa siemenenä olleet epäilykset eloon. Äkkiä nuoren naisen elämä luisuu pois tutuilta raiteilta ja hän huomaa olevanva matkalla tuntemattomaan.

Kiehtova tarina suljetusta yhteisöstä. Uskon ja perinteiden muokkaamasta maailmasta, jossa ei erilaisuutta ja muutosta suvaita.

Virmavirta on hyvä lukija, jota on miellyttävä kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti