tiistai 18. tammikuuta 2022

Ursula K. Le Guin: Maameren velho

 

Alkuteos: A Wizard of Earthsea (1968)

Kääntäjä: Kristiina Rikman

Lukija: Antti Virmavirta

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 7h 51min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510444900

Muoto: e-äänikrija (BookBeat)

Sarjamerkintä: Maameren tarinat #1

Peukku: ^^b

*Maameren velho on ensimmäinen osa moneen kertaan palkitun amerikkalaiskirjailija Ursula K. Le Guinin (1929-2018) fantasiasarjasta Maameren tarinat. Se vie lukijansa taianomaiseen Maameren saaristoon, lohikäärmeiden ja labyrinttien sokkeloiseen maailmaan. Maameri on Varpushaukan maa, ja Varpushaukka on synnynnäinen velho, joka osoittaa maagiset kykynsä jo pienenä poikana. Velhojen koulussa Varpushaukasta kehittyy vaikutusvaltainen velho Ged, joka nostattaa tuulta, siunaa vettä ja parantaa sairaita. Mutta hän tekee myös virheen: päästää irti pahan varjon, joka uhkaa koko maailman kohtaloa. Niin alkaa Gedin pitkä ja armoton kamppailu pahaa vastaan.

Maameren tarinoita pidetään yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista fantasiasarjoista. Ursula K. Le Guinia on verrattu kertojana J. R. R. Tolkieniin ja C. S. Lewisiin, ja Maameri-kirjojen velhokoulu on epäilemättä innoittanut myös J. K. Rowlingia.*




Siitä on todella kauan kun olen lukenut Maameren tarinat. Muistan vain sen, että silloin aikoinaan rakastin niitä. Nyt halusin palata Saaristomeren maisemiin ja tunnelmiin. Enkä joutunut katumaan.

Le Guin kertoo tarinaa kauniisti ja maltillisesti. Hän rakentaa maailman, joka on kaunis, kiehtova ja monipuolinen. Hän asuttaa sen henkilöhahmoilla jotka kiinnostavat ja joista pitää. Toki mukana on heitäkin, joita inhoaa. Ja tähän maailmaan hän luo tarinan, joka inspiroi ja jossa on mukana myös opetus.

Varpushaukan tapauksessa tämä tarina on kasvutarina, josta löytyy niin ystävyyttä, kateutta kuin monien asioiden oppimista. Se vie nuorukaisen kauaksi kotoa, maailman ääriin, ja opettaa tälle paitsi kärsivällisyyttä niin myös nöyryyttä. Matkallaan nuori velho kohtaa monia henkilöitä ja saa välillä paeta myös henkensä edestä. Onneksi kohtalo on varannut hänen tielleen myös hyviäkin hetkiä ja todellista ystävyyttä.

Kaunis tarina, joka ei ole liian pelottava vaikka onkin paikoitellen varsin jännittävä. Ehdoton klassikko!

Lukijana Virmavirta on miellyttävä. Hän lukee rauhallisesti ja selvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti