maanantai 3. tammikuuta 2022

Marjut Pettersson: Niin kuin sinä sen muistat

 

Alkuteos: Niin kuin sinä sen muistat (2020)

Lukija: Mona Kortelampi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 9h 37min

Kustantaja: Saga Egmont

ISBN: 9788726577884

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Jiri Raivio #1

Peukku: q^^

*Väkivaltaisista pakkomielteistä kärsivä Kiti Uitto ei ole onnistunut luomaan elämänsä aikana suhdetta muihin kuin Jack Danielsiin ja Toni Vicoon, Monan aviomieheen. Mona suostuu tapaamaan alkoholisoituneen kälynsä pitkän välirikon jälkeen kuullakseen, mitä Kitin ja Tonin välillä aikoinaan tapahtui. Kumpikaan nainen ei aavista, että menneisyyden kaivamisessa on omat vaaransa. Se saattaa herätä henkiin. Totuus nouseekin vähitellen pintaan, sillä mikään ei pysy pikkukaupungissa piilossa. Ei varsinkaan murha.

Niin kuin sinä sen muistat on lopusta alkuun etenevä rikoskertomus, jonka tapahtumat käynnistyvät tunnustuksesta ja sitä edeltäneestä pidätyksestä. Lopulta huomataan, että hauras nykyhetki koostuu menneisyyden vaietuista salaisuuksista, sellaisista, joita Kiti ei itsekään tiedosta tai muista.

Marjut Pettersson (s. 1969) on turkulainen äidinkielenopettaja, jolla on kirjallisuudentutkijan tausta. Hän on aiemmin julkaissut Helvi Hämäläisen kirjailijantyöstä kertovan väitöskirjansa Ei kenenkään veli (2004) sekä esikoisromaanin Pohja (2014), jossa nähtiin myös trillerin ja dekkarin piirteitä.*




Minulla kesti pienen tovin ennen kuin pääsin kirjaan mukaan. Syynä on ehkä sen aikarakenne, ehkä lukijan ääni. Kortelampi lukee tasaisesti, mutta minun korvaani hänen äänensä on hiljainen ja latteahko. Se ei herätä minkäänlaista tunnetta.

Kirjan rakenne kuulostaa haastavalta ja omalla tavallaan se onkin. Lukija ja Kiti luulevat tietävänsä mitä on tapahtunut. Mutta vähitellen alkaakin paljastua, että kaikki ei todellakaan ole ollut niin kuin on luultu. Että Kiti ei ole ainut, joka on toiminut väärin. Pienessä kaupungissa onkin yllättävän paljon salailua ja välttelyä. Mutta miten laajalle ja miten suurista asioista onkaan todella kyse? Totuus voi yllättää.

Erikoinen. Hitaasti lämpeävä. Myös kerronnan muoto on harvinaisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti