tiistai 25. tammikuuta 2022

Ursula K. Le Guin: Haikaran silmä

 

Alkuteos: The Eye of the Heron (1978)

Kääntäjä: Jyrki Iivonen

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 171

Kustantaja: Vaskikirjat

ISBN: 978-952-5722-28-4

Muoto: Nid.

Peukku: q^^

*Victorian planeettaa asuttavat Maapallolta karkotettujen ihmisten jälkeläiset. Väkivaltarikolliset perustivat kaupungin, kun taas Hökkelikylän asukkaat ovat pasifistien perillisiä. Kaksi ryhmää ovat eläneet vuosikymmeniä rinnakkain mutta eriarvoisina. Entistä vakavampi konflikti uhkaa, kun kyläläiset haluaisivat perustaa uuden siirtokunnan. Luz Marina Falco Cooper, kaupungin neuvosmiehen tytär, joutuu valitsemaan kahden ryhmittymän väliltä. Miten käy, kun toinen osapuoli on valmis väkivaltaan ja toinen pyrkii välttämään sitä viimeiseen asti?

Haikaran silmä kuvaa kahden erilaisen ihmisyhteisön elämää ja yhteentörmäystä. Kun vastakkain ovat militaristinen oligarkia ja vapaa anarkia, voiko kumpikaan voittaa tai selvitä ilman muutoksia? Ursula K. Le Guin on jälleen kerran osoittanut ansaitsevansa paikkansa yhteiskunnallisen science fictionin suurmestarina.*




Hiljaisesti etenevä ja pohdiskeleva kirja, jossa kuvataan kahden erilaisen yhteisön rinnakkaiseloa. Toiset ovat rikollisten jälkeläisiä, väkivaltaan tarvittaessa turvautuvia ja omasta mielestään ylempiä. Toiset raas pasifisteja, rauhaa rakastavia ihmisiä jotka unelmoivat paremmista oloista. Näiden ihmisten elämät joutuvat törmäyskurssille, eikä kaikki käy hyvin. Mutta ihmisyydessä ja unelmissa on onneksi aina toivoa.

Le Guin on luonut maailman, joka on varsin helposti kuviteltavissa miltei minne päin maailmaa tahansa. Hän pukee sanoiksi ihmiskunnan vanhoja ja perinteisiä ongelmia, niitä, joita vastaan joudumme aina taistelemaan olimme sitten missä vain. Tässä on kirja, joka pistää ajattelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti