perjantai 28. tammikuuta 2022

Jason Reynolds: Minuutin mittainen ikuisuus

 

Alkuteos: Long way down (2017)

Kääntäjä: Niko Toiskallio

Lukija: Deogracias Masomi

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 1h 59min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511380085

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Kolme sääntöä: älä ruikuta, älä vasikoi, kosta.

Viisitoistavuotias Will on matkalla kostamaan veljensä Shawnin murhan. Ase on hankittu, ja koston ja Willin välissä on enää seitsemän kerroksen hissimatka. Will tietää, kenen on maksettava hengellään Shawnin kuolema vai tietääkö? Kuudenkymmenen sekunnin odotus ja hississä kohdatut ihmiset herättävät lisää kysymyksiä. Tarina täydentyy kerros kerrokselta, säe säkeeltä.

Palkitun amerikkalaiskirjailija Jason Reynoldsin poikkeuksellisen vavahduttava runomuotoinen romaani väkivallasta, kasvamisesta ja vaikeasta päätöksestä.*



Lyhyt matka, joka muuttaa elämän. Hissimatkalla kerros kerrokselta Will oppii elämästä asioita, joita ei ole tiennyt ja kuulee totuuksia, jotka ovatkin toisia joita hän on luullut niiden olevan. Menneisyys astuu sisään ja antaa nuorukaiselle uuden näkökulman asioihin.

Raju aihe maailmasta, jossa on julmat säännöt. Ei itketä, kostetaan. Mutta onko kosto aina oikein? Entä jos tekee virheen?

Minusta tämä kirja ei oikein toiminut äänikirjana. Vika ei todellakaan ole lukijassa. Masomilla on miellyttävä ääni ja hän lukee hyvällä rytmillä. Mutta ei oikealla runomuotoiseen teokseen. Vaikutusta voi olla myös suomennoksella. Ehkä teksti soljuisi paremmin englanniksi? Nyt se tökkii ja tuntuu monin paikoin kankealta. Muuten ehdottomasti ajatuksia herättävä teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti