sunnuntai 23. tammikuuta 2022

V. E. Schwab: Tummenevat varjot

 

Alkuteos: A Gathering of Shadows (2016)

Kääntäjä: Mika Kivimäki

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Sivumäärä: 400

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789512366408

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Shades of Magic #2

Peukku: ^^b

*On kulunut neljä kuukautta siitä, kun Kell sai haltuunsa salaperäisen mustan kiven ja kohtasi Lila Bardin. Neljä kuukautta siitä, kun prinssi Rhy haavoittui ja Valkoisen Lontoon hallitsijat päihitettiin. Salakuljettamisen taakseen jättänyt Kell näkee pahaenteisiä unia ja kaipaa ainaisen reipasta Lilaa rinnalleen. Hänen ympärillään Punainen Lontoo valmistautuu suureen kansainväliseen mittelöön, jossa otetaan maagikoista mittaa. Samaan aikaan eräs merirosvoalus lähestyy kaupunkia tuoden vanhoja ystäviä satamaan.

Kun kisojen valmistelut pitävät Punaisen Lontoon kiireisenä, toinen Lontoo on heräämässä henkiin. Taikuuden tasapaino on kuitenkin vaarassa ja yhden Lontoon kukoistus tarkoittaa toisen tuhoa.

Amerikkalainen fantasia- ja scifikirjailija Viktoria “V. E.” Schwab on noussut teoksillaan New York Timesin, Indien ja monen muun julkaisun bestsellerlistoille. Schwebin tuotantoon kuuluvat mm. Shades of Magic -, Villains- ja Monsters of Verity -sarjat sekä lukuisia itsenäisiä teoksia. Huikean Shades of Magic -fantasiatrilogian aloittanut Magian syvempi sävy on myyty 21 maahan, ja Sony on ostanut sen televisio- ja elokuvaoikeudet. Tummenevat varjot on trilogian toinen osa.*



Trilogian toinen osa oli erikoinen lukukokemus. Ensinnäkin suurin osa kirjasta menee siihen, että kaikki asianosaiset edes pääsevät Punaiseen Lontooseen. Ja tuo suuri ja mahtava kisa on aika pienessä osassa. Onneksi edes muutamia otteluita kuvataan, vaikka ovathan kaikki sivutoimet melkoisen jännittäviä ja niiden parissa viihtyy erinomaisesti. Etenkin kun mukana on vanhojen tuttujen lisäksi myös muutamia uusia varsin jännittäviä tuttavuuksia.

Itse koin melkoisia “raivonpurkauksia” lukiessani miten Arnesin kuningas ja kuningatar kohtelevat Kelliä aikaisempien tapahtumien varjossa. Samoin myös manailin Rhytä ja tämän toimia, mutta häntä sentään ymmärrän paremmin. Pientä ärtymystä myös tunnen sen suhteen miten Mary Sue -mainen Lila oikein on, mutta se kuuluu asiaan. Eikä nuori nainen oikeastaan ole sieltä pahimmasta päästä…

Tummenevat varjot on hyvin rakennettu ja jännittävä kokonaisuus, jossa on sopivasti draamaa ja toimintaa. Kirjan sivuilla on muutamakin yllätys ja loppu jää todella jännään paikkaan. Yleensä en pidä siitä, että kaikki jää noin kesken, mutta nyt se jotenkin tuntuu toimivan mainiosti. Sormiani suorastaan syyhyttää päästä kiinni trilogian viimeiseen osaan.

Mukavasti luotu maailma, sympaattisia henkilöhahmoja, huumoria, yllätyksiä. Fantasiamaailma, joka on kutsuva myös vähemmän fantasiaa lukeville. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti