lauantai 7. joulukuuta 2013

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli Sinne ja Takaisin

Alkuteos: The Hobbit or There and Back Again (1937)
Suomentaja: Kersti Juva
Runot suomentanut: Panu Pekkanen
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 328
Kustantaja: Werner Söderström Oy
ISBN: 978-951-0-39231-7
Muoto: Kirja


*Tämä on kertomus siitä kuinka eräs Reppuli joutui seikkailuun ja yllätti itsensä sanomassa ja tekemässä ties mitä kerrassaan odottamatonta…

Kolossa maan sisällä asuu huolettomista elonpäivistään nautiskeleva hobitti nimeltä Bilbo Reppuli. Mutta kun velho Gandalf valitsee Bilbon mukaansa retkelle ”sinne ja takaisin”, edessä onkin lähtö vaarallisille poluille: takaisin pitäisi saada lohikäärme Smaugin ammoin varastama kääpiöiden aarre. Vaikka vaaroja matkalla riittää, haasteiden keskellä pienestä ja pelokkaasta mutta tavattoman sinnikkäästä hobitista kasvaa todellinen sankari!

Hobitti eli Sinne ja takaisin on Taru Sormusten herrasta –saagaa edeltävä itsenäinen tarina, johon miljoonat lukijat ovat jo ihastuneet teoksen 75-vuotisella taipaleella. Ohjaaja Peter Jackson on visualisoinut J.R.R. Tolkienin klassikkoromaanin kolmeksi elokuvaksi, joiden keskeisissä rooleissa nähdään mm. Martin Freeman (Bilbo Reppuli) ja Sir Ian McKellen (Gandalf). Ensimmäinen elokuvista, Hobitti – Odottamaton matka, saa ensi-iltansa Suomessa 12.12.2012.*



Tietysti piti lukea Hobitti uudestaan elokuvien innoittamana. Ehdin tuon ensimmäisen katsomaan ja sitten palasin tuttuun maailmaan muistelemaan miten aikoinaan sinne eksyin.

Hobitti on aivan ihastuttava teos. Pidän sen satumaisesta olemuksesta ja sisällöstä, Bilbon kasvutarinasta ja jöröistä kääpiöistä, vaikka lopussa aina tahdonkin vähän suutahtaa heille. Tästä on hyvä ja helppo lähteä tutustumaan Keskimaahan jos sitä ei vielä jostain syystä ole tehnyt. Tämä on ehdottomasti yksi lempikirjoistani. Satu, jota rakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti