perjantai 28. helmikuuta 2014

R. A. Salvatore: Puolituisen kivi

Alkuteos: The Halfling’s Gem (1990)
Suomentaja: Mika Renvall
Ilmestymisaika:  1997 (ko.painos)
Sivumäärä: 372
Kustantaja: Jalava
ISBN: 951-887-105-1
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: Jäätuulen laakso trilogia #3 / Forgotten Realms -kirja
Huom: Kannattaa lukea ensin Musta haltia -trilogia

*Salamurhaaja Artemis Entreri raahaa sieppaamansa Regis puolituisen etelään Calimportista ja luovuttaa hänet kostonhimoiselle Pasha Pookille. Jos Pook pystyy taivuttamaan maagisen pantterin, Guenhwyvarin tahtoonsa, odottaa Regisiä todellinen kissa ja hiiri –leikki… ja varma kuolema.

Drizzt Do’Urden kätkee kasvonsa lumotun naamion taa ja kiiruhtaa barbaari Wulfgarin kanssa näppäräsormisen ystävänsä avuksi. Juuri kun Entrerin ansa laukeaa, saavat he yllättävän liittolaisen. Mutta selviääkö Regis hengissä?

Jäätuulen laakson kumppanukset taistelevat pahamaineisen Miekkarannikon merirosvoja vastaan, uhmaavat Calimshanin autiomaita ja taistelevat toisten maailmojen hirmuja vastaan pelastaakseen ystävänsä… ja itsensä.

Puolituisen kivi on R. A. Salvatoren kiehtova päätösosa Jäätuulen laakso –trilogiaan. Se perustuu FORGOTTEN REALMS –fantasiamaailmaan.*Nyt voi ainakin hyvillä mielin todeta, että Salvatore todella puhkeaa vähitellen kukkaan kirjoittajana. Sarjan kolmannen osan kääntäjä nimittäin on sama kuin ensimmäisen osan. Tekstin kuvailevuudessa ja ilmeikkyydessä on selvästi havaittavat erot. Ja selvästi parempaan!

Kieli rikastuu koko ajan. Henkilöhahmot ja heidän välisensä suhteet syvenevät merkittävästi. Lukija jää pohtimaan, mitähän seuraavaksi. Tapahtumien kirjokin paranee. Enää ei pusketa niin mahdottoman monien eri tehtävien läpi, vaan tapahtumille annetaan aikaa ja normaalista matkalla olostakin päästään nauttimaan. Vasta aivan lopussa Salvatore kiiruhtaa joidenkin merkittävien tapahtumien läpi, mutta ne eivät enää oikeastaan varsinaisesti kuulu tähän tarinaan vaan niistä olisi vallan mainiosti saanut aikaiseksi ihan oman kirjansakin.

Oli ihana palata muutaman vuoden tauon jälkeen Salvatoren Forgotten Realms –maailmaan sijoittuvien kirjojen pariin. Ne ovat todella yksi syy siihen, miksi olen pitänyt ja rakastanut fantasia kirjoja. Niissä on taikaa, tuntua ja tunnelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti