keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Agatha Christie: Kortit pöydällä

Alkuteos: Cards on the Table (1936)
Suomentaja: Aune Suomalainen
Ilmestymisaika: 1990 (ko.painos)
Sivumäärä: 182
Kustantaja: WSOY
HUOM: Kokoomateoksessa nimeltä Hercule Poirotin johtolangat – Viisi kuulua mysteeriä
ISBN: 951-0-14577-7
Muoto: Kirja
Sarjamerkintä: 12. Hercule Poirot –kirja

*Hercule Poirot ja suljetun huoneen murhamysteeri.

Lontoolainen herra Shaitana tunnetaan paitsi varakkuudestaan myös hieman salamyhkäisen erikoisista juhlistaan. Kahdeksan kutsuvieraan joukossa on tällä kertaa neljä eri rikosten tutkijaa, joista yksi on Hercule Poirot, kuuluisa belgialainen salapoliisi. Bridgepeli, johon illan isäntä ei itse osallistu, keskeytyy kun hänet löydetään tikarilla surmattuna.

Huoneistoon ei ole voinut päästä ulkopuolisia, joten murhaajan on oltava joku vieraista. Mutta kenellä on motiivi? Kas, siinäpä pulma. Kun todistusaineistokin puuttuu tykkänään, mestarietsivä Poirot pääsee taas kerran käyttämään kuuluisia harmaita aivosolujaan!*Kortit pöydällä on nerokkaasti punottu kertomus, josta ei yllättäviä käänteitä puutu. Tosin, tämän tapauksen yhteydessä ratkaisut ja päättelyt perustuvat osittain bridge-korttipelin maailmaan ja koska tämä klassikkopeli ei ole itselleni ollenkaan tuttu, ei perässä pysyminen – tai ainakaan murhan selvittäminen – oikein onnistunut. Kirjasta voi toki nauttia ilman sen kummempaa bridge-tietämystä, kuten itse tein, mutta pelin tunteminen helpottanee ja antaa ainakin oman mielenkiintoisen lisänsä lukukokemukseen. Muuten kyseessä on kerrassaan mainio ja viihdyttävä teos.

Sikäli mikäli lukija on sattunut näkemään kyseisestä kirjasta tehnyt televisiosarjan version, pitää tämän ottaa huomioon sen, että filmatisointiin juonta on muutettu joiltakin osin. Itse luin kirjan ennen kuin näin filmatisoinnin ja petyin jonkin verran toteutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti