sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Joe Abercrombie: Best Served Cold

Alkuteos: Best Served Cold (2009)
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 739 (+extrat)
Kustantaja: Gollancz
ISBN: 978-0-575-12775-3
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Huom: Kirjan tapahtumat sijoittuvat Ensimmäinen laki -trilogian maailmaan jälkeen trilogian tapahtumien
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 17, 25, 30, 41, 44 ja 46


*Springtime in Styria. And that means war.


There have been nineteen years of blood. The ruthless Grand Duke Orso is locked in a vicious struggle with the squabbling League of Eight, and between them they have bled the land white. While armies march, heads roll and cities burn, behind the scenes bankers, priests and older, darker powers play a deadly game to decide who will be king.


War may be hell, but for the Snake of Talins, the most feared and famous mercenary in Grand Duke Orso’s employ, it’s a damn good way of making money too. Murcatto’s victories have led to popularity - and a shade too much of it for Orso’s taste. Betrayed, thrown down a mountain and left for dead, now Murcatto has a broken body and burning hunger for revenge. Whatever the cost, and however distasteful the allies required, seven men must die…


Springtime in Styria. And that means revenge.*

Suosittelen lukemaan Ensimmäinen laki -trilogian ennen tähän kirjaan tarttumista. Vaikka Best Served Cold on itsenäinen teos, seikkailee sen sivuilla trilogiasta tuttuja hahmoja. Jos tämän siis lukee ensin, voi vahingossa tulla spoilanneeksi joitain kohtaloita. Sen verran voin paljastaa, että mukana olevat henkilöt eivät ole ainakaan niissä kaikkein merkittävimmissä rooleissa itse trilogiassa. Pienellä riskillä voi siis uskaltautua lukemaan tämän ensin. Lisäksi ainakin itselläni kielen vaihtuminen vaikutti jälleen hahmojen tunnistamiseen vaikka trilogian viimeisen osan luinkin englanniksi. Pohdinkin jälleen kerran sitä, miksi jotkut nimet pitää kääntää suomeksi?


Best Served Cold kertoo mielenkiintoisen ja jännittävän tarinan kostosta. Maineikas palkkasoturi Monza Murcatto kokee karvaan pettymyksen ja lähtee toteuttamaan miltei mahdottomalta tuntuvaa missiota - kostoa. Tämä pippurinen nainen laittaa todella kaiken peliin onnistuakseen tavoitteessaan, seitsemän miehen surmaamisessa. Avukseen hän rahalla ja vanhoilla maksamattomilla veloilla kokoaa sekalaisen seurakunnan enemmän tai vähemmän (epä)rehellistä sakkia. Joukko onkin aika monenkirjava ja mitä mielenkiintoisin. Henkilöiden väliset suhteet ja kemiat pitävät sisällä jännitystä ja yllätyksiä.


Kirja on jaettu pieniin osakokonaisuuksiin, joissa seurataan tapahtumien etenemistä. Tapahtumien kulkua tutkaillaan paitsi Monzan kantilta, myös muutamien muiden seurueen jäsenten vinkkelistä. Näin hahmoihin ja tapahtumiin aukeaa erittäin laaja kuva. Lisäksi kunkin osan alussa valotetaan hieman Monzan tarinaa ja sitä, miten ja miksi Monza alun alkujaan petettiinkään. Samalla lukija pääsee sisälle Monzan hahmoon paremmin ja alkaa ymmärtämään tätä kovaa naista.

Abercrombie kirjoittaa vauhdikkaasti ja kiinnostavasti. Hahmot ovat eläviä ja persoonallisia. Eivät todellakaan sitä kaikkein tavallisinta ja perinteisintä, mitä fantasian parista löytyy. Heissä on rikkeitä ja virheitä, he ovat epätäydellisiä ja inhimillisiä. Tarjolla on petoksia, yllätyksiä, hienoja taisteluja ja dramatiikkaa. Sen verran teksti on kirjoitettu aikuisempaan makuun, ettei ehkä ihan kaikkein herkimmille ja nuorimmille sovi, mutta muille kunnon fantasian ystäville suosittelen oikein lämpimästi. Itse ainakin olen koukussa! Uskaltaisin myös sanoa, että vaikka pidin Ensimmäinen laki -trilogian kahden ensimmäisen kirjan suomennoksista, toimii teksti paremmin englanniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti