torstai 8. syyskuuta 2016

Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

Alkuteos: Last Argument of Kings (2008)
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 670 (+extrat)
Kustantaja: Gollancz
ISBN: 978-0-575-08416-2
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Ensimmäinen laki -trilogia #3
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 4, 9, 17, 25, 32, 41 ja 44


*Logen Ninefingers might only have one more fight in him, but it’s going to be a big one. Battle rages across the North, the King of the Northmen still stands firm, and there’s only one man who can stop him. His oldest friend, and his oldest enemy. It’s past time for the Bloody-Nine to come home.


With too many masters and too little time, Superior Glokta is fighting a different kind of war. A secret struggle in which no-one is safe, and no-one can be trusted. And his days with a sword are far behind him, it’s a good thing blackmail, threats and torture never go out of fashion.


Jezal dan Luthar has decided that winning glory is far too painful a process, and turned his back on soldiering for a simple life with the woman he loves. But love can be painful too - and glory has a nasty habit of creeping up on a man when he least expects it.


While the King of the Union lies on his deathbead, the peasants revolt and the nobles scramble to steal his crown. Yet no-one believes that the shadow of war is about to fall across the very heart of the Union. Only the First of the Magi has a plan to save the world, but there are risks. There is no risk more terrible, after all, than the breaking of the First Law…*

Pitkään, niin kovin pitkään odotin tätä kirjaa kirjastossa. Sanon heti kättelyssä, että kyllä kannatti odottaa! Minusta on tosin kummallista, että Ensimmäinen laki -trilogiasta on suomennettu kaksi ensimmäistä osaa, muttei tätä viimeistä. Etenkin kun Abercrompien toinen trilogia Särkynyt meri on suomennettu kokonaan…


Kahden edellisen kirjan tyyliin tarjolla on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Taisteluita on vaikka muille jakaa. Niin fyysisiä kuin henkisiäkin ja lukija pääsee seuraamaan useammankin hahmon pyristelyä eteenpäin tihenevässä verkossa, josta vähitellen alkavat salaisuudet paljastumaan. Pientä miinusta antaisin siitä, että joitain yllätyksiä lukijan on kertakaikkisen mahdoton pystyä päättelemään mistään. Ne pitää vain hyväksyä faktoina, joita ne aivan hyvin voivat ollakin. Niitä kun ei pysty kiistämään mitenkään. Pidän kuitenkin itse siitä, että lukija pystyy päättelemään joitain yllätyskäänteitä lukiessa, mutta joistain kohdista tämä mahdollisuus on täysin evätty. Se ei kuitenkaan paljoa menoa haittaa.


Tuttuja hahmoja vilisee ja mukaan sattuu joitain uusiakin. Koska kyseessä on kirja, jossa käydään läpi useammankin valtakunnan kohtaloita sotimalla, kannattaa varautua siihen, että hahmoja kuolee. Eivätkä kaikki näistä tavoista ole todellakaan mitään silmää hivelevää luettavaa. Itseä ainakin jännitti väliin se, kuka kuoleekaan seuraavana. Alituiseen sai pelätä omien suosikkiensa puolesta. Tunnustan, että ainakin parin hahmon kohtalo jäi kaihertamaan mitä suurimmin, kun taas toiset paljastuivatkin aivan erilaisiksi kuin mitä aikaisemmin olin luullut.


Last argument of kings on massiivinen teos, johon on laitettu todella paljon asiaa. Miltei tuntuu siltä, että sen tapahtumat olisi mainiosti voinut jakaa kahteenkin kirjaan. Välillä nimittäin tapahtumat hyppäävät eteenpäin aikamoisella vauhdilla. Tosin mukanahan on maageista ensimmäinen eivätkä muutkaan sankareista ole aivan voimattomia. Kirja kuitenkin tarjoaa vähäsen vauhdikkaampaa menoa kuin kaksi ensimmäistä osaa trilogiasta. Aivan kuin ensimmäinen kirja olisi ollut vain lämmittelyä ja hahmoihin tutustumista, toinen pientä kiihdyttelyä ja johdattelua ja tässä kolmannessa sitten lähes syöksytään eteenpäin ennen loppurysäystä, jonka jälkeen vielä vähän jäähdytellään. Jäähdyttely on hyvä, sillä se valottaa hieman henkiinjääneiden kohtaloita.


Lukukieli todella vaihtui kesken trilogian, mikä ei oikeastaan itseäni haitannut muuta kuin joissain hahmojen nimissä. Olin nimittäin jo varsin tottunut suomennoksiin, niin oli hassua lukea joidenkin pohjoisen miesten nimien englanninkielisiä versioita. Kaikeksi onneksi hahmot ovat sen verran tunnistettavissa ja nimet pääteltävissä, että yhdistäminen on suhteellisen helppoa. Lisäksi Abercrombien teksti luistaa todella hyvin alkuperäiskielellä. Lähes harmittaa, että aloitin trilogian suomeksi. Musta huumorikin aukeaa paremmin englanninkielestä. Kannattaa siis tarttua rohkeasti englanninkielisiin teoksiin.


Kaiken kaikkiaan Ensimmäinen laki -trilogia on huikea lukukokemus. Kolme kirjaa, joihin mahtuu ajallisesti reippaasti yli vuoden mittainen aika kirjojen maailmassa. Siellä on vahvoja hahmoja ja uskomattoman kuuloisia ihmiskohtaloita. Paljon mustaakin mustempaa huumoria, julmutta mutta myös armeliaisuutta. Hahmot ovat raikkaan erilaisia, heissä on pahuutta ja hyvyyttä, he ovat syvempiä ja monitasoisia. Kerrassaan ihastuttavia tuttavuuksia! Heillä on tilaa kasvaa ja muuttua, vaikkei se aina onnistukaan suunnitellusti. Miekkaa heilutellaan sopivassa suhteessa ja mukana on mukavasti magiaakin. Hyvää fantasiaa aikuisempaan makuun. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan, jos vain kestää veren lentämisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti