perjantai 2. syyskuuta 2016

Banana Yoshimoto: N.P.

Alkuteos: N.P. (1990)
Suomentaja: Kai Nieminen
Ilmestymisaika: 1996 (ko.painos)
Sivumäärä: 203
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-14141-4
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 10, 17, 32, 41 ja 44


*N.P., North Point, on japanilaisen Sarao Takasen englanniksi kirjoittama kertomuskokoelma, joka tuskin koskaan ilmestyy kirjailijan äidinkielellä: kuolema on koskettanut jokaista, joka on ollut kirjan kanssa tekemisissä. Niin myös Kazamin rakastettua, jonka käännöstyön Kazami haluaisi saattaa loppuun.


N.P. kokoaa taikapiiriinsä joukon omaperäisiä nuoria, joita kääntämättä jäänyt mystinen teos vetää selittämättömällä tavalla puoleensa. Tuntuu kuin tekstitstä tihkuisi outoa, pahansuopaa kohtalon voimaa…


Banana Yoshimoto kirjoittaa pettämättömällä tyylitajulla. Hillityn etäisesti mutta tarkkavaistoisesti ja valloittavalla huumorilla hän kuvailee itsenäisiä nuoria, jotka eivät aina hallitse vapauttaan. Kirjailija haluaa viestittää, että usko elämään ja rakkauteen säilyy, tapahtuipa mitä hyvänsä.*


Kirjan kertojahahmon Kazamin kuvaus tapahtumista on rehellinen ja kaunis. Hän kuvaa ihanasti japanilaista elämää, kesää ja ihmisluontoa. Hän tuntuu huomaavan asioita, mutta samalla häneltä jää myös huomaamatta pieniä vivahteita, jotka lopulta osoittautuvat tärkeiksi.


N.P. on kiintoisa kuvaus ihmisistä, joita yhdistää tietynlainen sielunsukulaisuus. Samalla se on kertomus ihmisten selviämisestä ja tuesta, jota toinen voi toiselle antaa.


Yoshimoto kirjoittaa elävästi, värikylläisesti ja raikkaasti. Hän osaa piilottaa yksinkertaisen oloiseen tekstiin kauneutta ja tunnetta. Hän ikään kuin värittää maisemaa. Vaikean aiheen sivuaminen on haastava tehtävä, mutta Yoshimoto selviytyy siitä hyvin. Kuoleman ja sen käsittelyn lisäksi N.P. pitää sisällään viittauksia myös moniin muihin yleisesti tabuina pidettyihin aiheisiin kuten lesbolaisuuteen ja insestiin.

Yoshimoto on ehdottomasti kiintoisa kirjailija, suora ja rehellinen. Sekä tutustumisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti