tiistai 20. joulukuuta 2016

Robert Louis Stevenson: Tohtori Jekyll ja herra Hyde

Alkuteos: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886)
Suomentaja: Erkki Haglund
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 122
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-21604-9
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Keskiyön kirjasto #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 41,42, 44 ja 48

*Lontoolainen tiedemies tohtori Jekyll onnistuu valmistamaan laboratoriossaan aineen, jolla hän pystyy halutessaan muuttumaan paholaismaiseksi herra Hydeksi. Päivisin miellyttävyydestään tunnettu tohtori Jekyll nauttii ystäviensä arvostusta, öisin herra Hyde lähtee Lontoon pimeille kujille hirviömäisiin puuhiinsa. Sitten eräänä yönä koetilanne riistäytyy tohtori Jekyllin hallinnasta. Järkytyksekseen hän huomaa, että hänen toinen olemuksensa on ottanut vallan…*



Kirjan tarina on kerrottu ulkopuolisin silmin ja kirjeillä, joten lukija ei koskaan pääse täysin tapahtumien keskipisteeseen. Aluksi tapahtumia seurataan asianajaja Uttersonin ja tämän serkun kertomana kun taas itse lopulliset paljastukset Utterson saa lukea tovereidensa jälkeen jättämistä kirjeistä.

Mistään varsinaisesta kauhukirjasta ei ole kyse. Pelottavilla tapahtumilla tai iljettävillä sattumuksilla ei mässäillä. Jännitys syntyy käytetystä kielestä ja kerronnan tyylistä, joka pohtii ja arvailee, eikä paljasta mitään helpolla tai suoraan. Kielellisesti kirja onkin nautittava. Tarina ottaa omakseen ja pitää lukijaa hyppysissään niin, että kirjaa tuskin malttaa laskea käsistään. Onneksi sivuja on sen verran vähän, että tämän klassikon voi ahmaista vaikka kerralla!

Tässä on klassikko, jota vähemmän lukevankin kannattaa kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti