torstai 21. joulukuuta 2017

Charles Dickens: Suuria odotuksia II

Alkuteos: Great Expectations (1860-1891)
Suomentaja: Alpo Kupiainen
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 263 ja 264
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-925-2
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Koko teos jaettu kahteen osaan.
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 17, 20, 23, 32, 34, 39 ja 47

*Charles Dickensin kaksiosainen satiirinen romaani Suuria odotuksia kertoo köyhän orpopoika Pipin kasvutarinan. Kirja on julkaistu aikaisemmin myös nimellä Loistava tulevaisuus.*

Kirjan toinen osa käsittelee Pipin elämää hänen saatuaan tietää suurista odotuksistaan. Se on nuoren, melko vaatimattomiin oloihin tottuneen miehen matka rikkauksiin. Pip käyttää rahojaan miten mielii, saa ystäviä ja kilpailijoita ja kuluttaa aikaansa varsinaisesti tekemättä mitään. Tärkeämpään rooliin kuitenkin nousevat Pipin ongelmat sitten, kun hänelle selviää hänen tuntemattoman hyväntekijän henkilöllisyys, joka romuttaa Pipin haaveet tomuksi. Tämän jälkeen kirja on selvitystä siitä, miten vältellä onnettomuuksia ja koettaa pelastaa toivottomalta vaikuttava tilanne. Pip jopa alkaa vähitellen kasvattamaan selkärankaa ja saamaan ryhtiä itseensä. Joten jotakin positiivista kirjassa tapahtuu.

En osaa sanoa, vaikuttaako vanha suomennos lukukokemukseen kuinka paljon. Itselleni se oli hidasta luettavaa, mutta uskon tähän vaikuttaneen sen, etten juurikaan pitänyt Pipistä tai muista kirjan henkilöistä. Pip jätti heidät aikalailla mielenkiinnottomiksi, mikä on sääli. Monessa heistä olisi ollut potentiaalia enempään.

Kaikkiaan Suuria odotuksia on hitaasti etenevä ja melko tylsä kirja, jossa ei oikein tunnu tapahtuvan mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti