perjantai 1. joulukuuta 2017

Dan Brown: Alku

Alkuteos: The Origin (2017)
Suomentaja: Jorma-Veikko Sappinen
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 463
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-42556-5
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Robert Langdon #5
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 6, 9, 15, 19, 20, 21, 23, 24, 44, 47 ja 49

*Kuka ikinä oletkin, mihin ikinä uskotkin - kaikki tulee muuttumaan.

Robert Langdon, Harvardin yliopiston symbologian professori, saapuu julkistustilaisuuteen Bilbaon Guggenheim-museoon. Luvassa on paljastus, joka >>muuttaa tieteen kasvot ikuisiksi ajoiksi>>. Edmond Kirsch, 40-vuotias miljardööri ja tulevaisuudentutkija, aikoo paljastaa löydön, joka tuo vastauksen ihmiselämän kahteen peruskysymykseen: Mistä me tulemme? Mihin olemme menossa?

Sadat kutsuvieraat lumoutuvat Kirschin puheista, mutta Langdon tajuaa, että löytö tulee jakamaan mielipiteitä ennennäkemättömän rajusti. Samassa tarkkaan käsikirjoitettu ilta räjähtää kaaokseksi.

Järkyttynyt Langdon joutuu pakenemaan välitöntä vaaraa museonjohtaja Ambra Vidalin kanssa. He päätyvät Barcelonaan etsimään salaperäistä tunnussanaa, joka avaisi Kirschin salaisuuden. Pian selviää, että joku tekee kaikkensa estääkseen henkeäsalpaavan totuuden julkitulon.

Nerokkaimmassa ja viihdyttävimmässä romaanissaan Dan Brown kietoo Da Vinci -koodista ja Infernosta tutulla tavalla jännitysjuoneen taidehistoriaa, kirjallisuutta ja salaperäisiä symboleita.*Huuh. Pakko sanoa, että Alku on hengästyttävää luettavaa. Se nappaa mukaansa ja pitää otteessaan. Se on hyvin kirjoitettu ja vauhdikas seikkailu, jossa opitaan samalla paljon mielenkiintoista sekä taiteesta että historiasta. Se on myös hieman erilainen aikaisemmista Langdon-kirjoista.

Tällä kertaa Brown nimittäin ottaa suoremmat ajatukset mukaan kehiin. Aikaisemmissa kirjoissa näin ei muistaakseni ole ollut. Lukija siis tavallaan pääsee lähemmäksi professoria, mutta ei se silti aina kaikissa kohdissa auta. Tällä kertaa kun lopulta erilaisten mystisten vanhojen symbolien tutkiminen jää vähemmälle. Olemme enemmän ja lähempänä omaa aikaamme. Symbolit ja ajatukset ovat meille tutumpia. Se ei kuitenkaan vähennä yhtään kirjan mielenkiintoa. Päinvastoin. Nämä kysymykset ja tämä mediahuomio ainakin saivat itseni innostumaan ja ahmimaan kirjan. Ja tietysti, nyt olisi ihana päästä tutustumaan Barcelonaan…

Kirjan juoni on kiinnostava. Palapeliin on upotettu monia osia, joista miltei kaikki voisivat hyvin olla tosia. Brown laittaa lukijan epäilemään lähes kaikkia! Valitettavaa on, että muutama juonen pätkä solmitaan melko ennalta-arvattavasti kiinni. Olisi ollut niin mukava, jos asiat olisivat menneet toisin, mutta kirjan juonen kannalta on hyväksyttävää tämäkin. Jännitys ja tietty epävarmuus tapahtumista nimittäin säilyvät loppuun asti. Eikä sitten lopulta oikeastaan edes pahemmin harmita, vaikka ratkaisut ovatkin mitä ovat.

Viihdyttävää ja vauhdikasta Langdonia! Koskakohan tulee seuraava? Toivon nimittäin, että sarja vielä jatkuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti