keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Aapeli: Pikku Pietarin piha

Alkuteos: Pikku Pietarin piha (1958)
Lukija: Kauko Helovirta
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 3 CD-levyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-32866-8
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 6, 11 ja 47
Lukulistalta: 61

*Äitinsä menettänyt torikauppias Jormalaisen poika Pietari saa äitipuolekseen Karoliinan, joka on “aika hyvä ihmiseksi”. Toimelias nainen järjestelee kesän aikana niin pojan ja isän kuin pihapiirin asioita kuntoon. Samalla Pietari seuraa kavereineen aikuisten elämää ja käy keskusteluja Jumalan kanssa. Pikkukaupungin tapahtumia koskettavalla lämmöllä ja huumorilla kuvaava Pikku Pietarin piha on Aapelin (pakinoitsija Simo Puupponen, 1915-1967) tunnetuin teos, joka tunnetaan myös teatteri-, televisio- ja elokuvasovituksina.*



Pihan tapahtumat ovat hyvää oman aikansa kuvausta. Asukkaiden elämässä näkyy kieltolaki ja kunkin menneisyys vaikuttaa elämään. Punikit kyllä tunnetaan. Ainakin aikuisten maailmassa. Lasten maailmaa sen sijaan täyttävät leikit ja lasten ongelmat. Niin ja jutteleehan Pietari Isän Taivaassa kanssa. Pirteä ja hupaisa teos, jonka kieli elää myös omaa aikaansa.


Lukijan ääni on miellyttävän vanha ja kulunut. Joskin se ei ehkä ole parhain elävöittämään pikkupojan ajatuksenjuoksua ja maailmaa. Kaikesta huolimatta sitä kuitenkin kuuntelee ihan mielellään. Haittapuolena se, että luvut ja ääniraidat eivät täsmää. Joskus oikean kohdan löytäminen on hankalaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti