perjantai 26. lokakuuta 2018

Stephen King: Cujo

Alkuteos: Cujo (1981)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 277
Kustantaja: Viking Press
ISBN: 978-1-5011-4112-6
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Elektroninen toteutus New York Scribner
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 19, 24, 40 ja 46
Lukulistalta: 64


*Once upon a time, not so long ago, a monster came to the small town of Castle Rock, Maine… He was not a werewolf, vampire, ghoul, or unnameable creature from the enchanted forest or snow wastes; he was only a cop…


Cujo is a huge Saint Bernard dog, the best friend Brett Camber has ever had. The one day Cujo chases a rabbit into a bolthole. Except it isn’t a rabbit warren any more. It is a cave inhabited by rabid bats.


And Cujo falls sick. Very sick. And the gentle giant who once protected the family becomes a vortex of horror inexorably drawing in all people around him…*
Totuttuun tapaan King alkaa rakentamaan tapahtumia hiljalleen. Hän esittelee kirjan keskushenkilöt, jotka yllättäen eivät tunnukaan olevan Camberien perhe, vaan Trentonit. Vic ja Donna Trentonilla on pieni poika, Tad, joka näkee painajaisia ja tietää, että hirviöitä on olemassa. Hänen vanhemmillaan on kuitenkin menossa omat kriisinsä: avioliitossa ja Vicillä myös töissä. Lapsen peloille jää siis varsin vähän aikaa. Samaan aikaan Camberin perhe elää omassa pienessä maailmassaan, jossa on köyhyyttä ja pelkoa… Ihmisten ongelmat kasautuvat, eikä kukaan tunnu huomaavan Cujossa hiljakseen tapahtuvaa muutosta. Ennen kuin on jo liian myöhäistä.


Cujon tunnelma ja kauhu ovat jokseenkin arkisia. Kaikki rakentuu pienistä palasista ja kasautuu lumipalloksi ennen kuin tapahtumat alkavat purkautumaan vauhdilla. Lopussa selvitetään mukavasti, miten asiat alkavat hitaasti mutta varmasti jatkumaan ratkaisevien tapahtumien jälkeen. Vaikuttavampia ovat kohdat, joissa tapahtumia kuvaillaan Cujon itsensä kautta. Niissä on intensiivisyyttä.


E-kirjaversiota moitin. Se on jokseenkin kankea ja ainakin tästä versiosta tuntuu “katoavan” sivuja. Luin itse kirjan Helmet-kirjastojen käyttämän Libby-sovelluksen kautta. Muuten sovellus toimi hyvin, mutta joissain kohtaa sivut muuttuvat kokonaan mustiksi. Aivan kuin tekstiä ei olisi ollenkaan. Kun riittävän pitkään klikutteli esiin seuraavaa sivua, löytyi lopulta täysiä sivuja, jotka ilmeisesti jatkuivat siitä mihin olivat jääneet… Välissä kuitenkin useampia kymmeniä tyhjiä ruutuja. Meinasi hermo mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti