lauantai 6. lokakuuta 2018

Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli

Alkuteos: Själens nattsida - Om Mary Shelley och hennes Frankenstein (2014)
Suomentaja: Raija Rintamäki
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 244
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-7792-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 14, 16, 20, 23, 24, 33 ja 34


*Mikä sai nuoren Mary Shelleyn luomaan esikoisromaaninsa kammottavan hirviön? Miksi Frankenstein on yhä ajankohtainen? Mikä tekee hirviöistä tärkeitä?
Merete Mazzarella kuvaa koskettavasti ja kiehtovasti Shelleyn värikkäitä elämänvaiheita ja avaa lukijalle näkymän Frankenstein-romaanin henkilöihin ja keskeisiin teemoihin. Hirviöhahmo tarjoaa välineen rajankäyntiin meidän ja muiden, tunteen ja järjen, elämän ja kuoleman välillä. Kumpi on lopulta hirviö ja kumpi ihminen, tohtori Frankenstein vai hänen luomuksensa?*Luin Frankensteinin joskus muutamia vuosia sitten. Olisi ehkä pitänyt kerrata kirja tässä vaiheessa ennen kuin tartuin tähän teokseen. Nyt joissain paikoissa jouduin nimittäin muistelemaan aikalailla ja pohtimaan, oliko asia tosiaan niin. Ei sillä, että epäilisin Mazzarellan sanoja. Omaa muistiani ja mielikuviani minä epäilen.

Sielun pimeä puoli on kirjoitettu hyvin. Se pysyy asiassa ja esittelee tasapainoisessa suhteessa Mary Shelleyn elämää ja sitä, miten sen tapahtumat ovat sijoittuneet Frankensteinin syntymään ja ehkä vaikuttaneet siihen. Se paljastaa mielenkiintoisen naisen mielenkiintoisen kirjan taustalla. Vaikka Mary on henkilönä mielenkiintoinen ja hänen kirjansa hyvä, jäi tämä kuvaus siitä ja sen synnystä minulle hieman etäiseksi. En aivan päässyt sisälle maailmaan ja kaikkiin Mazzarellan tarjoilemiin ajatuksiin. Ehkä hän meni minun makuuni jo liian syvälle? Vähän erilainen elämäkerta. Sellaiseksi oikein luettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti