tiistai 30. lokakuuta 2018

Stephen King: Callan sudet

Alkuteos: Wolves of the Calla. The Dark Tower V (2003)
Suomentaja: Kari Salminen
Kuvittaja: Bernie Wrightson
Ilmestymisaika: 2005 (ko.painos)
Sivumäärä: 823
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-3379-6
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Musta torni #5
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 6, 7, 14, 16, 19, 22, 28, 33, 36 ja 40
Hyllynlämmittäjä: 45
Lukulistalta: 65

*Roland, Eddie, Susannah, Jake ja Oi saapuvat maanviljelijöiden asuttamalle rajaseudulle, joka vaikuttaa sivistyneeltä ja rauhalliselta. Rauhan yllä häälyy kuitenkin pelko Susien seuraavasta hyökkäyksestä. Sudet hyökkäävät kerran sukupolvessa Calla Bryn Sturgisiin, sieppaavat lapsia ja palauttavat heidät myöhemmin älyllisen kyvykkyytensä menettäneinä suurikokoisina rontteina. Sudet kaappaavat ainoastaan kaksosia, yhden kustakin parista. Mitä Sudet ovat ja mihin ne tarvitsevat nuoria kaksosia? Entä miksi lapset syntyvät Callassa lähes aina pareittain? Tällä kertaa kaupungin asukkaat alkavat suunnitella vastarintaa, mutta ilman revolverimiesten apua rauhalliset maanviljelijät eivät voi ryhtyä taisteluun.*Päätin lukea sarjan ilmestymisjärjestyksessä, eli hyppäsin ylitse Tuulen avaimen, joka olisi sijoittunut tämän ja edellisen osan väliin. Kyseessä on kuitenkin minun ensimmäinen lukukertani, joten mennään sillä “alkuperäisellä” järjestyksellä.

Loistavaa tekstiä ja hyvä käännös. Osa käännetyistä sanoista on erilaisia kuin aikaisemmissa kirjoissa, mutta niistä tajuaa kyllä mitä tarkoitetaan. Ja koska tunnelma säilyy elävänä ja vetovoimaisena, ei pian sanojen vierautta edes huomaa.

Kirjan tapahtumissa on huomattavasti enemmän vauhtia kuin aikaisemmassa osassa. Ja mukana on monia mielenkiintoisia sivuhahmoja ja sivujuonia, jotka nappaavat mukaansa. Lukiessa pääsee jännittämään ja epäilemään. Kaikkiin takakannen esittämiin kysymyksiin lukija ei tosin ainakaan vielä saa vastauksia. Uusia kysymyksiä herää, mutta ehkäpä niihin vastataan myöhemmin. Kaiken kaikkiaan lukuinto sarjaa kohtaan palasi oikein ropisten!

Kuvitus tässä kirjassa on hieno ja elävöittää mukavasti tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti