lauantai 20. lokakuuta 2018

Evelyn Waugh: Kourallinen tomua

Alkuteos: A Handful of Dust (1934)
Suomentaja: Tuija Rovamo
Ilmestymisaika: 1989 (ko.painos)
Sivumäärä: 255
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-10633-3
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 14, 16, 19, 28 ja 40
Lukulistalta: 62


*Lady Brenda Last on kyllästynyt laimeaan maalaiselämään viktorianaikaisessa Hettonin kartanossa, joka on hänen aviomiehensä Tony Lastin suvun perhekalleus. Niin hän ajautuu suhteeseen pennittömän nuorenmiehen kanssa ja hankkii itselleen pienen asunnon Lontoosta voidakseen juosta juhlista juhliin. Koko Lastien ystäväpiiri tietää suhteesta, vain Tonylla ei ole siitä aavistustakaan. Ei ennen kuin asiat saavat odottamattomia käänteitä.*



Minuun tämä vanhemman puoleinen kirja ei oikein purrut. Äkkiseltään takakannen perusteella olisi voinut kuvitella, että tarjolla on vauhtia ja jännittäviä juonenkäänteitä mutta toisin kävi. Kirja on melko pitkälti ihmisten vuoropuhelua juhlissa tai juhlista. Tai jonkinlaisia kyläilyreissuja tuttujen tai tutuntuttujen luona. Minun makuuni liian pitkäpiimäistä ja hitaasti etenevää. Ja silti jotenkin niin peri brittiläistä. Kaikki pitää hoitaa tyylillä ja skandaaleja aiheuttamatta. Niin rakastajan ylläpito kuin vaikkapa avioerokin. Tunnustettava kuitenkin on, että kirjan loppu tuli täytenä yllätyksenä. En olisi ikinä osannut veikata moista edes villeimmissä unelmissanikaan.


Kirjan tapahtumat ovat melkoista seurapiirihuttua, ja ihmisten välisistä tuttavuussuhteista voi olla hankala pysyä perillä. Tätä hankaloittaa melkoisesti se, että joskus tapahtumat leikkautuvat kummallisesti kesken kaiken toisaalle ja taas takaisin. Lukija saa olla tarkkana siitä, että pysyy perillä tapahtumista ja siitä, kuka välillä onkaan äänessä.


Minulle erikoisempi lukukokemus, johon tuskin olisin tarttunut ellei kirja olisi sattunut olemaan yhdellä lukulistoistani. Näin jälkikäteen olen kuitenkin positiivisella mielellä siitä, että kirjailijaan tuli tutustuttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti