tiistai 6. marraskuuta 2018

Charles Dickens: Mugbyn risteys

Alkuteos: Mugby Junction (1866)
Suomentaja: Suonio
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 117
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-499-8
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Elisa Kirjan ilmainen klassikko
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 4, 6, 25 ja 28
Hyllynlämmittäjä: 46


*Mugbyn rautatieristeyksessä junasta poistui eläkkeelle jäänyt mies, joka oli matkalla mihin vain eikä mihinkään. Hän aikoi viipyä muutaman päivän ja tutkia päärataa ja sen viittä sivurataa. Outojen tapahtumien ja kohtaamisten seurauksena hänen pysähdyksensä pitkittyi pitkittymitään, ja hänen tyhjä ja tarkoituksettoman tuntuinen elämänsä sai uuden merkityksen. Charles Dickens toimitti All the Year Round -aikakauslehden joulunumeroon 1866 kertomuskokoelman, josta hän itse kirjoitti neljä tarinaa ja liitti toiset neljä Mygbyn tarinoihin.*



En ollut tajunnut, että kyseessä on kokoomateos. Se taisikin olla tämän kirjan “pelastus”. Olisin saattanut jättää sen nimittäin lukematta. Nyt annoin sille sentään mahdollisuuden.


Kertomukset ovat jokseenkin eritasoisia, erilaisia. Ne kuvaavat harhailevaa ihmistä, ihmisen päämäärättömyyttä ja tarvetta siihen, että hänellä olisi päämäärä. Niistä kuvastuu oma aikansa ja sen elämä. Ne eivät ole kovin pitkiä, joten yhden lukeminen aina silloin tällöin on hyvä ratkaisu tutustua tähän teokseen. Pari alun kertomusta ovat hieman pitkäpiimäisiä, mutta muutamat jopa viihdyttäviä. Niissä parissa on jopa pientä kauhun elementtiä mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti