maanantai 19. marraskuuta 2018

Dorthe Nors: So Much for That Winter

Alkuteokset: Minna Mangler et Ovelokale (2013) & Dage (2010)
Kääntäjä: Misha Hoekstra
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 146
Kustantaja: graywolf Press
ISBN: 978-1-55597-742-9
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Huom: Minna Needs Rehearsal Space sivut 1-92, Days 93-146
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 22, 23, 25 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 49

*The novellas in So Much for That Winter playfully chart the aftermath of two twenty-first century romances. In “Minna Needs Rehearsal Space,” a story told in headlines, and avant-garde musician is dumped via text message. In “Days,” a woman in her late thirties records her life in a series of lists, giving shape to the tumult of her days. A cheeky nod to the listicles and bulletins we scroll through on a daily basis, So Much for That Winter brilliantly explores how we shape and understand the disconnection and dislocation that define contemporary life, with Nors’s unique wit and humor.*Minna Needs Rehearsal Space on omalla tapaansa humoristinen kertomus naisesta, jonka elämä on toisten mielestä “pettymys”. Minna kaipaa omaa tilaa, omaa uutta mahdollisuutta ja sen hän ottaa karkaamalla. Tämä novelli on kirjoitettu varsin tehokkaasti. Se koostuu lyhyistä noin yhden rivin mittaisista lauseista, jotka on isketty tiiviisti peräkkäin. Napakat ja ytimekkäät lauseet kertovat kaiken olennaisen varsin vähäisessä merkkimäärässä. Mieleen tulevat Twitterin tweetit… Erikoinen novelli, jonka loppu jätti minuun pienen pettymyksen tunteen.

Days ei oikein avautunut minulle. Naisen kirjoittamat listat eivät minusta ole oikein listoja. Minusta lista on lyhyt ja melko ytimekäs. Muutamia sanoja, muistia auttamaan. Osa näistä naisen listojen kohdista on todella pitkiä, useita rivejä. Ei enää listaamista minusta. Samoin monet listojen asioista rakentuvat useammalle listan kohdalle. Yksi kohta, yksi asia. Listaus ei tässä toimi. Novellin idea tulee kuitenkin selväksi. Elämämme on melko yksitoikkoista, samanlaisten asioiden toistamista. Päivät voisi varsin hyvin listata sarjaksi toistuvia toimintoja.

So Much for That Winter on nykyaikainen ja nykyajan kiireiseen elämään pohjaava kahden novellin kokoelma. Sen novellit on esitetty erilaisessa ulkoasussa ja ne pureutuvat ihmisen arkeen. Lukeminen on ainakin hiukan erilainen kokemus ja siihen jouduin itse keskittymään eri tavalla kuin “perinteiseen” novelliin. Mielenkiintoinen kokeilu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti