maanantai 26. marraskuuta 2018

Raymond Chandler: Syvä uni

Alkuteos: The Big Sleep (1939)
Suomentaja: Timo Kanerva
Esiintyjät: Radioteatteri 1992
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Kesto: 1h 58min (2 CD-äänilevyä)
Kustantaja: Yleisradio, tallennemyynti
Tuotetunnus: EXPCD152 YLE / 800252
Muoto: äänikirja, CD
Sarjamerkintä: Teatteri ja viihde
Peukku: ^^b
Huom: romaanista dramatisoinut Timo Kanerva
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6 ja 28
Lukulistalta: 72

*Öljymiljonääri Sternwoodin villit tyttäret aiheuttavat isälleen harmaita hiuksia. Mutta etsivä Philip Marlowe ei aavistakaan, kuinka monimutkaiseen ihmissuhteiden verkkoon joutuu sotketuksi, kun hän saa tehtäväkseen selvittää tyttäriin kohdistunutta kiristysjuttua.

Raymond Chandler (1888-1959) on ns. kovaksikeitetyn jännitysromaanin arvostetuimpia edustajia. Syvä uni (The Big Sleep, 1939) on Chandlerin esikoisteos.*



Vanhan hyvän ajan dekkari yksityisetsivineen ja peliluolineen. Ihastuttava kokoelma hahmoja, jotka jäävät mieleen ja saavat välillä jopa nauramaan. Kuunnelma on toteutettu elävästi. Mukana on puhelimen pirinää, korkokenkien kopinaa ja aseiden pauketta. Kertojan, siis yleensä Marlowen esittäjän ääni on miellyttävää kuunneltavaa ja hän hoitaa selostukset kunnon vanhan ajan fiiliksellä. Se, mikä kuunnelmassa ärsyttää, on nauhoitteen äänien välinen tasapaino. Välillä puhetta ei tahdo kuulla, välillä taas osa näyttelijöistä miltei huutaa. Tämä lienee kuunnelmien huono puoli ja asia, jolle oikein ei tahdo mahtaa mitään. Muuten tässä on oikein viihdyttävät pari tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti