sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918

Alkuteos: Sinä vuonna 1918 (2018)
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 527
Kustantaja: Gummerus
ISBN:978-951-24-0710-1
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 11, 17, 24, 32, 33, 34, 44 ja 49
Lukulistalta: 66

*VALITSE PUOLESI. Sinä vuonna maa oli kylmä ja peittyi paksuun valkoiseen kerrokseen, joka tahrautui veljistä ja siskoista vuotavaan hurmeeseen. Kansassa oli kipeä repeämä. Jokaisen oli valittava puolensa.

VALITSE TARINASI. Millainen olisi sinun tarinasi Suomen itsenäisyyden ensihetkillä? Säilyisikö hyvyytesi vai horjuisiko moraalisi? Kykenisitkö pysymään siviilissä, puolueettomana? Olit mies tai nainen, punainen tai valkoinen, elämän sattumanvaraiset oikut ja silmänräpäyksessä tehdyt valinnat muovaavat tarinaasi eteenpäin.

VALITSE KOHTALOSI. Mike Pohjolan Sinä vuonna 1918 on immersiivinen romaani, joka vie lukijan sisällissodan aikaa, kahtiajakautuneen Suomen raastavimpiin hetkiin. Romaani sisältää miljoonia erilaisia tarinoita yksissä kansissa.

Tarinan pääosassa olet sinä, lukija. Tee valintasi ja lue kohtalosi - ja kun olet lukenut yhden elämäntarinan, uppoa seuraavaan. Yksi lukukerta kestää reilun tunnin.*Erilaista luettavaa, useita tarinoita, monia kohtaloita. Sitä on Sinä vuonna 1918. Paksussa kirjassa on monia mahdollisuuksia ja luettavien sivujen määrä riippuu lukijan omista valinnoista ja ratkaisuista. Veikkaan, että tästä kirjasta riittäisi luettavaa moneksi illaksi, sillä yhteen lukukertaan ei todellakaan kulu kauaa. Jos ei oikean sivun etsimiseen käytettävää aikaa oteta huomioon.

Se, että lukijan valinnat vaikuttavat, voi tehdä kirjasta hivenen vaikeasti luettavan. Ne valinnat pitää nimittäin itse muistaa. Kirjan lopussa on hyvä lista, johon voi merkitä valintoja ylös. Ja voihan ne toki tehdä paperillekin. Valinnat vaikuttavat todella paljon tarinaan. Osaa hahmoista ei välillä edes näy ja osa taas hyökkää äkkiä esiin, jolloin lukija voi joutua ihmettelemään esimerkiksi että “kuka ihmeen Olga”. Toisissa tarinoissa Olga taas voi olla hyvinkin merkittävässä asemassa. Jännitystä siis piisaa.

Kirja on hyvin jäsennelty ja toimiva. Edes takaisin hyppiminen sujuu, mutta voi alkuun vaatia pientä harjoittelua. Yleensä oikean luvun löytäminen on helppoa, sillä se on merkitty selkeästi kunkin vaihtoehdon perään. Ainakin yksi poikkeus kuitenkin löytyy ja se on harmillisesti melkolailla kunkin tarinna alussa.

Jännittävä, erilainen ja ainakin usein miten myös opettavainen lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti