sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Sisaret 1918

Alkuteos: Sisaret 1918 (2018)
Toimittaja: Reetta Laitinen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 110
Kustantaja: Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-270-386-6
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 11, 18, 34 ja 50

*Sisaret 1918 -antologiassa kymmenen sarjakuvataiteilijaa tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia Suomen sisällissodan tapahtumista. Valitut tarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918 -kokoelmasta. Kertojia on sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea.

Sarjakuvataiteilijat ovat: Reetta Niemensivu, Tiitu Takalo, Elina Ovaskainen, Annukka Leppänen, Mari Ahokoivu, Emmi Nieminen, Ainur Elmgren, Aino Sutinen, Hannele Richert ja Warda Ahmed.*



Kokoelma sisältää 10 erilaista tarinaa, erilaisilla tyyleillä tehtynä. Osa sarjakuvista on kauniita, osa rujompia. Kaikkia yhdistää musta-valko-punainen väritys ja naisen asema vuonna 1918. Koska tarinat ovat erilaisia, antaa kokoelma koskettavan, jopa riipaisevankin kuvan naisten ja lasten elämästä kansalaissodan aikaan. Tavallaan sarjakuva on herättävä. Se pukee kuviksi naisten äänen, sen miten he ovat kokeneet elämänsä ja nuo vaikeat ajat. Hienoa, että nämä sodassa eläneet naiset ovat uskaltaneet puhua ja että heidän tarinansa on tuotu esille tavalla, joka kunnioittaa heidän muistoaan ja urheuttaan.

Sisaret 1918 on kotimainen sarjakuva, pala oman maamme jokseenkin vaiettua historiaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos, sillä naisista ja heidän toimistaan kansalaissodassa on tähän asti useimmiten vain vaiettu.

lauantai 30. maaliskuuta 2019

Hannu Rajaniemi: Kesämaa

Alkuteos: Summerland (2018)
Kääntäjä: Tero Valkonen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 320
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9742-5
Muoto: Sid.
Peukku:  ^^b
Lukuhaaste 2019: 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema (33/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 12, 18, 23, 30, 31, 33, 36 ja 43

*Eletään vuotta 1938, ja murhan ja kuoleman käsitteet ovat vanhentuneita. Kuolema on kuitenkin vasta alkua, ja tuonpuoleinen elämä jatkuu Kesämaan metropolissa - jo on sattunut ansaitsemaan pääsyn sinne. Ison-Britannian valtakoura ulottuu myös kuolleiden metropoliin. Se ei ole suinkaan ainoa mahtivaltio, jonka tähtäimessä on maailmanherruus tässä ja seuraavassa elämässä. Neuvostoliitolla on Kesämaassa omat vakoojansa ja teknologiaa, jonka avulla on mahdollista rakentaa oma jumala.

Britannian salaisen palvelun agentti Rachel White saa vihiä Kesämaassa asuvasta kaksoisagentista. Naisia vähättelevässä työympäristössä pyristelevä Rachel joutuu uransa kovimpaan taistoon, kun hän pyrkii nappaamaan miehen, jolla on ystäviä korkeissa viroissa. Mutta miten päästä kuolleen miehen jäljille?*



Rajaniemi on minulle kirjailija, joka tarjoaa viihdykettä että aivoille pähkinää. Hänen luomansa maailmat ovat mielenkiintoisia ja jännittäviä. Niissä on monia tuttuja elementtejä, mutta myös paljon "käsittämätöntä". Kesämaassa Rajaniemi tarjoilee Euroopan historiaa "päivitetyssä" muodossa: on elämää kuoleman jälkeen ja sillä elämällä voi olla merkitystä.

Kesämaa on paikka, jossa kuolleet asuvat. Siellä vakoillaan ja eletään lähes kuten lihallisessakin elämässä. Elävien maailma ja kuolleiden maailma ovat lähellä toisiaan ja niiden asukkaat luovat suhteita toisiinsa. Tai säilyttävät vanhat. Elämä kuoleman jälkeen ei kuitenkaan ole lopullinen. Sekin voi katketa...

Kiintoisassa tarinassa on ihanat vanhan ajan vakoilujännärin puitteet, mielenkiintoiset hahmot hienoine taustatarinoineen ja paljon vieraita sanoja. Onneksi näitä kaikkia sanoja ei tarvitse ymmärtää täysin pysyäkseen tarinassa kärryillä.

Vähän erilaisen scifin ystäville. En kuitenkaan ehkä suosittelisi lähtemään tällä teoksella scifiin tutustumista.

perjantai 29. maaliskuuta 2019

Goscinny & Uderzo: Päälliköiden ottelu

Alkuteos: Le Combat des chefs (1966)
Kääntäjä: Outi Walli
Kuvittaja: Albert Uderzo
Teksti: René Goscinny
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 48
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-680-4
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Asterixin seikkailut #7
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 35 ja 47











Voittamattomien gallialaisten kylää uhkaa jälleen vaara. Roomalaiset ovat keksineet mielestään loistavan suunnitelman kylän valtaamiseen - päälliköiden ottelun. Taistelun voittanut päällikkö saa nimittäin haltuunsa hävinneen kylän. Suunnitelmaa varten pitää vain tietäjä raivata pois tieltä taikajuomaa valmistamasta. Vahinko sattuu, ja Akvavitix-tietäjä menettää muistinsa eikä osaa enää valmistaa taikajuomaa. Kuinka tästä pulasta selvitään?

Tästä Asterixin seikkailusta on olemassa myös piirroselokuva, jonka olen joskus pienenä nähnyt. Se, kuten sarjakuvakin on täynnä huumoria ja hassuja kommelluksia.

torstai 28. maaliskuuta 2019

Christian Jacq: Lännen akaasiapuun alla

Alkuteos: Ramses, Sous l’acacia d’Occident (1997)
Kääntäjä: Anna-Maija Viitanen
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 413
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 951-20-5660-7
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Ramses #5
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 17

*Johdettuaan Egyptin vaurauteen ja loistokkuuteen viisikymmenvuotias Ramses on valmis siirtymään eläkkeelle. Mutta kohtalo määrää toisin: vielä on hallittava. Ramses tekee kaikkensa, jotta vaikeasti saavutettu rauha vallitsisi edelleenkin Egyptin maassa. Vastoinkäymisiä kuitenkin riittää. Heettien kuningas himoaa sodan uhalla Ramsesin tytärtä puolisokseen, ja kostoa janoavat libyalaiset kapinoivat.

Ramses on edelleenkin ihmeidentekijä, Valon poika, joka pystyy vaikuttamaan säähän, käännyttämään vihollisen liittolaisekseen ja tekemään rauhan jumalallisten voimien kanssa. Mutta aika on voimallinen vihollinen, ja Ramsesin uskollisimmat ystävät poistuvat maailmasta yksi toisensa jälkeen. Ramses on valtaistuimellaan yhä yksinäisempi.

Kun vanhuuden aika lopulta koittaa, Ramses istuu akaasiapuun varjoon lähteäkseen viimeiselle matkalleen. Vain hänen uskollinen ystävänsä kirjuri Ameni on hänen rinnallansa ja tarttuu jälleen kynäänsä…*


Korjataan heti alkuun takakannessa esiintyvä virhe. Heettien kuningas ei himoa Ramsesin tytärtä puolisokseen, hän haluaa sodan uhalla oman tyttärensä puolisoksi Ramsesille. Ärsyttävä virhe.

Sarjan viimeinen osa ja vauhti senkun kiihtyy. Tässä kirjassa mennään useita vuosikymmeniä, joskin merkittäviä ja suuria tapahtumia on ehkä vähemmän kuin aikaisemmissa kirjoissa. Vanhuus ei tule yksin, kuten suuri faaraokin saa huomata.

Vahva tarina, joka jossain vaiheessa tosin alkoi jo hieman puuduttaa. Mutta olihan se vain loppuun luettava. Faarao Ramses Suuri on uskomaton henkilö, josta oli mielenkiintoista lukea. Harmillista on, että tarina loppuu hieman töksähtäen ja jätti ainakin minun mieleeni jokusenkin selvittämättömän kysymyksen.

Suosittelen sarjaa egyptiläisestä kulttuurista kiinnostuneille, jotka tosin kaipaavat keveämpää otetta aiheeseen.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

Alkuteos: Half of a Yellow Sun (2006)
Kääntäjä: Sari Karhulahti
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 608
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-22311-5
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2019: 20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria (32/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 10 ja 17
Lukulistalta: 14

*1960-luvun Nigeriassa eletään toiveikasta aikaa. Vallankumouksellinen yliopiston opettaja Odenigbo palkkaa palvelijakseen nuoren maalaispojan Ugwun. Hänen kuvankaunis rakastajattarensa Olanna totuttelee uuteen elämäänsä pölyisessä ja vaatimattomassa Nsukkan kaupungissa. Englantilainen idealisti Richard, joka ihonväristään huolimatta tuntee itsensä afrikkalaiseksi, on rakastunut Olannan arvoitukselliseen kaksoissisareen.

Kun Biafran sota puhkeaa, Ugwu, Olanna ja Richard joutuvat pakenemaan henkensä edestä. Sodan keskellä heidän ystävyytensä ja uskollisuutensa punnitaan kipeästi. Mutta pakolaisleirien kurjuuden, nälän, raakuuksien ja kuoleman keskelläkin jokaisen haaveista suurin on rakkaus.*



Kirja kuvaa elävästi ja tunteikkaasti igbojen elämää ja Biafran valtion lyhyttä olemassaoloa. Se on raikas, vaikkakin aiheeltaan raskas kuvaus siitä, kuinka sota voi muuttaa ihmisiä ja millaista on elämä sodan varjossa. Se ei ole päivänpaisteista luettavaa, vaikka kauniitakin hetkiä on olemassa.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja sen parissa viihtyy. Osa asioista tunnutaan kuitenkin pitävän salaisuutena ja osa taas kerrotaan “väärässä” järjestyksessä. Tapahtumien aikajärjestyksen sotkeminen on oiva tehokeino pitää lukija hereillä ja temmata hänet mukaan tapahtumiin. Uteliaisuus on vahva voima.

Vaikuttava teos, joka laittaa ajattelemaan. Ei ehkä suositeltavissa kaikkein herkimmille lukijoille tai sellaisille, jotka etsivät vain hyvän mielen kirjoja.

tiistai 26. maaliskuuta 2019

Hergé: Kultasaksinen rapu

Alkuteos: Le Crabe aux pinces d’or (1941)
Kääntäjä: Jukka Kemppinen
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 62
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-21496-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Tintin seikkailut #9
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18, 35 ja 47














Kultasaksinen rapu esittelee viimein Tintin uskollisen toverin kapteeni Haddockin, jolla tässä sarjakuvassa on melkoisia ongelmia pitää pulloa kiinni... Tämä ongelma aiheuttaakin sitten monia varsin pulmallisiakin tilanteita kaksikolle.

Mystinen rapusäilykepurkki johdattaa Tintin melkoiseen seikkailuun, eikä sankarilla aluksi ole pienintäkään aavistusta siitä, mistä todella on kyse. Sivistyksen keskeltä päädytään aina Saharan aavikolle, ennen kuin asiat alkavat selviämään. Mukana toheltavat myös etsivät Dupont ja Dupond.

Sarjakuva on Hergén kannanotto salakuljetukseen.

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Marjane Satrapi: Persepolis

Alkuteos: Persepolis (2000)
Kääntäjä: Taina Aarne
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 155
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-19699-5
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Persepolis #1
Peukku: q^^
Huom: alanimike Iranilainen lapsuuteni
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 10, 11, 29 ja 43

*Lapsena Marjane halusi profeetaksi. Ensimmäiseksi hän säätäisi, ettei isoäidin jalkoja saa enää särkeä. Mutta pienen tytön maailma muuttui islamilaisen vallankumouksen myötä. Naiset hunnutettiin, lapset alkoivat leikkiä kidutusta, uskonnollinen poliisi valvoi kaduilla ja Michael Jackson -rintanapista saattoi joutua piiskattavaksi. Salainen elämä jatkui kodin seinien sisällä, jossa pelattiin monopolia ja kuunneltiin mustan pörssin kasetteja.

Marjane Satrapi (s.1969) kuvaa omaelämäkerrallisessa sarjakuvaromaanissaan iranilaisen arjen absurdiutta riipaisevasti pienen tytön silmin. Kotona Marjanen edistysmieliset vanhemmat kannustivat kapinaan, vaikka monet perheen ystävistä ja sukulaisista joutuivat vankilaan tai murhattiin. 14-vuotiaana Marjane lähetettiin sisäoppilaitokseen Itävaltaan ja nykyään hän asuu Pariisissa. Persepolis on paitsi ensimmäinen iranilainen sarjakuvaromaani, myös kansainvälisesti ylistetty menestys.*



Hieno ja avaava tarina siitä, millaista on ollut kasvaa varsin vaarallisina aikoina Iranissa. Lukiessa oppii paljon historiasta ja tarinoiden parissa viihtyy. Kirja on jaettu useampiin pieniin tarinakokonaisuuksiin, jotka kaikki kuitenkin liittyvät kasvavan nuoren tytön elämään muuttuvassa yhteiskunnassa.

Sarjakuvan piirtojälki ei ole kaikkein kauneimpia tai realistisimpia. Sen sijaan se on persoonallinen ja lämminhenkinen.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Jakob & Wilhelm Grimm: Grimmin satuja

Alkuteos: Kinder- und Hausmärchen (1812)
Kuvittaja: Rie Cramer
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 411
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-126369-2
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2019: 8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen (31/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 17, 18, 29, 33, 34 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 16

*Tuhkimo, Punahilkka, Peukaloinen, Hannu ja Kerttu

Grimmin veljesten keräämät sadut ovat ihastuttaneet lukijoita jo vuosisatojen ajan. Niiden lumo ei haihdu.*



Painava kirja klassikkosatuja, joista ainakin tunnetuimmat lienevät kaikille tuttuja. Ainakin Disneyn muokkaamina versioina. Tässä kokoelmassa ne ovat kuitenkin “alkuperäisessä” muodossaan, joten ihmisiä kuolee eivätkä kaikki asiat ole aina ruusuilla tanssimista. Grimmin veljekset tekivät hienon työn kootessaan nämä sadut yksiin kansiin. Heille hatunnosto siitä. Itse pidän kokoelmaa ehdottomasti tutustumisen arvoisena. Kyllä nämä sadut pitäisi tuntea!

lauantai 23. maaliskuuta 2019

Ninni Schulman: Tyttö lumisateessa

Alkuteos: Flickan med snö i håret (2010)
Kääntäjä: Maija Kauhanen
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 442
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-9653-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hagfors #1
Peukku:  ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2 ja 18


*Menestysdekkari kimuranteista ihmissuhteista ja pinnan alla väijyvistä salaisuuksista.


Magdalena Hanssonin sydän on karrella: takana on ero, edessä muutto lapsen kanssa takaisin kotikaupunkiin Hagforsiin paikallislehden toimittajaksi. Äkisti pikkukaupungin rauha järkkyy, kun kuusitoistavuotias hyvän perheen tyttö katoaa uudenvuodenyönä. Magdalena ryhtyy kirjoittamaan tapauksesta, mutta Hagforsin poliisi on pulassa, varsinkin kun pian löydetään alaston nuori nainen ammuttuna. Onko kyseessä kadonnut Hedda? Pikkukaupungissa kaikki tuntevat toisensa - mikseivät siis myös murhaajan.*

Tunnustan, että jäin koukkuun tähän sarjaan. Joten oli pakko varata ja lukea heti sarjan ensimmäinen osa, että pääsisin kartalle kaikista sarjan juonista. Vaan hivenen toisin kävi. Schulman ei näköjään olekaan kirjailija, joka kertoisi kaiken heti ja suoraan. Monet asiat sarjasta ja joistain aikaisemmista tapahtumista paljastuvat vähitellen tai asiat sanotaan rivienvälissä tai mainitaan pikaisesti jossain sivulauseessa. Lukija saa itse rakennella näistä vihjeistä palapeliä. Tämä ei kuitenkaan ainakaan minua haitannut. Sen verran taidokkaasti ja kiinnostavasti sekä tarina että henkilöt on esitetty.


Pidän sarjan tyylistä nostaa esiin tavallisia pikkukaupunkilaisia ja kertoa heidän elämästään. Arki sotkeutuu hienosti osaksi rikoksia ja varsin monesti pienelläkin asialla - yhden ihmisen ajatuksella, teolla tai tekemättä jättämisellä - on suuret merkitykset. Enkä ainakaan minä ole onnistunut keksimään kaikkia koukkuja ja ratkaisuja!


Loistava koukuttava sarja. Hyvä juoni, kiinnostavia henkilöitä ja vauhdikkaasti kirjoitettu. Toki varoituksen sananen, että osa tapahtumista ja juonista voi mennä helposti herkempien lukijoiden ihon alle, on paikallaan.

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Ernest Hemingway: Vanhus ja meri

Alkuteos: The Old Man and the Sea (1952)
Kääntäjä: Tauno Tainio
Lukija: Ismo Kallio
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 4 CD-äänilevyä, 3h 46min
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-3926-1
Muoto: äänikirja, CD-levy
Sarjamerkintä: Keltainen kirjasto / Tammen äänikirjat
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2019: 36. Kirjassa ollaan yksin (30/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 36 ja 38
Lukulistalta: 13

*Ernest Hemingwayn klassikkoromaanin päähenkilö on vanha kuubalainen kalastaja, Santiago, joka epäonnen seuraamana on viikkokaudet ollut ilman saalista. Vanhus tuntee, vaistoaa, että tänään on hänen onnenpäivänsä, hänen epäonnensa ei voi jatkua loputtomiin. Avomerellä hän saakin siimaan elämänsä kalan, pitemmän kuin vene.

Alkaa ankara taistelu elämästä ja kuolemasta; kala on sitkeä ja mies on vanha, eikä enää miehuutensa voimissa. Santiago lopulta taltuttaa kalan ja kääntää keulan kohti kotirantaa. Mutta merta ei ole vielä voitettu ja vanhuksen saaliista on pian jäljellä vain haiden kaluama paljas ranko. Hemingwayn näennäisen yksinkertaiseen kertomukseen kalasta ja kalastajasta nivoutuu vaikuttava ja syvä inhimillinen sisältö.*



Tässä klassikossa lukija pysyy varsin helposti perillä henkilöistä ja tapahtumista. Tärkeitä henkilöitä kun on oikeastaan vain kolme: Santiago-vanhus, poika ja kala. Suurin osa kirjasta on vanhan kalastajan ja kalan taistelua avomerellä, jonne kala hinaa sitkeän ukon. Kalaa väsyttäessään ehtii ukko Santiago pohtia jos minkäkin laisia asioita ja keskustella kalan kanssa syntyjä syviä. Lopulta saaliista taistellaan haiden kanssa ja ukko joutuu toteamaan kaiken katoavaisuuden.

Vaikka kirjan perusidea on melko yksinkertainen, on Hemingway sisällyttänyt Santiagon ja kalan väliseen suhteeseen ja keskusteluun melkoisen määrän asioita, joissa on paljon pohdittavaa. Kirja sopii mainiosti siis myös syvällisempää lukemista haluaville. Sen voi myös lukea mainiosti vain yksinkertaisena “kalareissuna”. Vanhus ja meri on klassikko, joka kuuluu myös kiellettyjen kirjojen listalle joten sen luulisi yhä houkuttelevan uusia lukijoita pariinsa.

Lukijana pidin Ismo Kalliosta. Hänellä on miellyttävä ääni kuunnella ja hän eläytyy tekstiin. Joissain paikoissa tosin ukko kuulostaa vihaisemmalta kuin mitä hänen minun mielestäni olisi kuulunut olla. Ehkä tämä on tulkinta kysymys. Vakuuttava lukusuoritus kuitenkin on. Plussat äänikirjalle.

torstai 21. maaliskuuta 2019

Ninni Schulman: Poika joka ei itke

Alkuteos: Pojken som slutade gråta (2012)
Kääntäjä: Terhi Vartia
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 383
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-9802-2
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hagfors #2
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2019: 45. Kirjan nimessä on kieltosana (29/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 18 ja 45
Lukulistalta: 12

*Kun menneisyyden painolasti käy kohtalokkaaksi.

Suositun dekkarisarjan toisessa osassa Magdalena Hanssnin elämä Hagforsissa sujuu päällisin puolin hienosti. Uusi alku ei silti ole ongelmaton: rakkaudessa on ryppyjä eikä poika Nils ole löytänyt kavereita. Ehkä muutto vanhaan kotikaupunkiin olikin vikatikki. Kun tuhopolttaja alkaa kesäkuumalla piinata seutua, paikallislehden toimittajana puurtava Magdalena seuraa tapahtumia pelottavan läheltä. Omakotitalo toisensa jälkeen palaa maan tasalle paljastaen samalla uhrien synkät salaisuudet ja vanhat kaunat. Kenen talo on seuraavaksi ilmiliekeissä ja miksi ihmeessä?

Suurmenestys Ruotsista kertoo värisyttävän tunnistettavasti pikkukaupungin arjesta, kimuranteista ihmissuhteista ja pinnan alle kätketyistä salaisuuksista.*


Minulla oli pieniä vaikeuksia päästä käyntiin tämän kirjan kanssa. Teksti vaikutti kovin rikkonaiselta ja tapahtumissa hypittiin usean henkilön välillä. Sitten jokin klikkasi. Lopun kirjan ahmin yhdeltä istumalta.

Näissä pienissä osissa on kirjan viehätys. Vaikka taustalla selvitellään isoa ja kaameaa rikosta, kirjassa annetaan aikaa pienille asioille. Pikkukaupunkin väki saa poliisin ja Magdalenan ohella oman osansa näyttämöstä. He tekevät tarinasta ja tapahtumista elävän. Lukija tuntee pääsevänsä osaksi kaupungin elämää.

Tärkeät henkilöt paljastavat itsestään vähä vähältä asioita. En tiedä miten paljon heidän elämäänsä on sarjan ensimmäisessä osassa syvennytty, joten nyt minulle lukijanan jäi hieman toispuoleinen olo. Sen verran kuitenkin koukutuin, että ensimmäinen osa ja tulossa oleva kolmas osa menivät heti varaukseen. Pakko päästä kartalle ja pysyä mukana!

Hieno tarina, mukaansa tempaava tyyli kirjoittaa ja kiinnostavia hahmoja ja ihmissuhteita. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen jännäri!