lauantai 2. maaliskuuta 2019

Reino Mäkelä: Kynä

Alkuteos: Kynä (2011)
Kuvittaja: Reino Mäkelä
Teksti: Reino Mäkelä
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 58
Kustantaja: Lempo kustannus
ISBN: 978-952-5938-07-4
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Kynä #1?
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 37, 39 ja 47


*Kynä on tarina oikeamielisistä lainsuojattomista, Kynästä ja Valotähdestä sekä heidän ystävistään. Tarina alkaa Luuvuoren saluunassa, jossa Kynä ja Valotähti ottavat yhteen Kapteeni Kolminapin moraalittomien alaisten kanssa.


Kynä on tamperelaisen Reino Mäkelän (s. 1941) esikoisalbumi. Mäkelä aloitti tarinan piirtämisen 70-luvun puolivälissä. Nyt, 35 vuotta myöhemmin albumi on valmis.*



Tämä lännenseikkailu ei oikeastaan ole lännenseikkailu. Sen maailmassa on kyllä paljon villin lännen vaikutteita ja tunnelmaa, mutta yhteiskunta on jokseenkin erilainen. Isoja sortajia kyllä piisaa, samoin pahoja sotilaita.


Vaikka sarjakuvassa selitetään paljon, jäi ainakin minulle maailma epämääräiseksi. Se on korruptoitunut ja halutaan parantaa köyhien oloja. Mutta miksi sankarit ovat valinneet tämän polun? Miten he ovat päätyneet yhteen? Miksi ja miten heidän legendansa ovat syntyneet? Monet kysymykset jäävät vastaamatta ja se turhauttaa.


Pitkien puheiden lisäksi sarjakuvan piirtojälki ja tyyli tekevät selväksi, että kyseessä on aikuisten sarjakuva. Tappelut ja ilkosillaan hyppivät hahmot eivät ole kaikille sopivia. Etenkin kun hahmot pääsevät myös pyöriskelemään keskenään muutenkin kuin tanssilattialla...


Minun makuuni epäselvä tarina ja jokseenkin ruma piirtojälki. Käsitykseni mukaan teos on yhä tekijänsä ainoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti