perjantai 8. maaliskuuta 2019

Christian Jacq: Kadešin taistelu

Alkuteos: Ramses, La Bataille de Kadesh (1996)
Kääntäjä: Anna-Maija Viitanen
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 442
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 951-20-5658-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Ramses #3
Peukku: q^^
Huom: säkeet Iliasta suomentanut Otto Manninen
Lukuhaaste 2019: 29. Kirjassa nähdään unia (26/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18, 29 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 12


*Egypti on vaarassa, eikä Ramseksella ole muita vaihtoehtoja kuin käydä sotaan pelättyjä heettiläisiä vastaan.  Ratkaiseva taistelu käydään Kadešin voittamattoman innoituksen ympärillä, Syyrian pohjoisosassa.


Mutta kuinka Ramses pystyy valmistautumaan ratkaisevaan taisteluun, kun hänen kuninkaallisen puolisonsa Nefertarin terveys heikkenee heikkenemistään salaperäisen kirouksen seurauksena, ja heettiläisten vakoilijoiden verkosto jatkaa lonkeroidensa levittämistä hänen omalla maallaan?


Ramses lähtee etelään löytääkseen voimallisen jumalattaren kiven, ainoan lääkkeen joka voi pelastaa kuningattaren hengen. Ja hän lähtee pohjoiseen taistelemaan ja pelastamaan Egyptin mahtavan sivilisaation barbarian kourista. Mutta vastaavatko jumalat hänen avunpyyntöihinsä?*


Kirjan nimi on harhaanjohtava. Taistelu itsessään on vain pieni osa kirjaa ja käsitelty ehkä yhdessä viidesosassa kirjan sivumäärästä. Sen sijaan esivalmistelut, juonittelut ja kaikki muu sotaan johtava saa kirjassa merkittävämmän osan.


Hienoa ajankuvausta, tapojen esittelyä. Juonittelua, vähän rakkautta ja mystiikkaa. Toisaalta hyvää dialogia, toisaalta taas tässä vaiheessa sarjaa alkaa jo hieman tympiä Ramseksen ja Nefertarin ikuinen ylistäminen… Olihan heidän elämänsä ja sen aikana oletettavasti tekemänsä teot erikoislaatuisia ja ihmeellisiä, mutta… Onneksi teksti on nopealukuista ja kevyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti