lauantai 23. maaliskuuta 2019

Ninni Schulman: Tyttö lumisateessa

Alkuteos: Flickan med snö i håret (2010)
Kääntäjä: Maija Kauhanen
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 442
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-9653-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hagfors #1
Peukku:  ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2 ja 18


*Menestysdekkari kimuranteista ihmissuhteista ja pinnan alla väijyvistä salaisuuksista.


Magdalena Hanssonin sydän on karrella: takana on ero, edessä muutto lapsen kanssa takaisin kotikaupunkiin Hagforsiin paikallislehden toimittajaksi. Äkisti pikkukaupungin rauha järkkyy, kun kuusitoistavuotias hyvän perheen tyttö katoaa uudenvuodenyönä. Magdalena ryhtyy kirjoittamaan tapauksesta, mutta Hagforsin poliisi on pulassa, varsinkin kun pian löydetään alaston nuori nainen ammuttuna. Onko kyseessä kadonnut Hedda? Pikkukaupungissa kaikki tuntevat toisensa - mikseivät siis myös murhaajan.*

Tunnustan, että jäin koukkuun tähän sarjaan. Joten oli pakko varata ja lukea heti sarjan ensimmäinen osa, että pääsisin kartalle kaikista sarjan juonista. Vaan hivenen toisin kävi. Schulman ei näköjään olekaan kirjailija, joka kertoisi kaiken heti ja suoraan. Monet asiat sarjasta ja joistain aikaisemmista tapahtumista paljastuvat vähitellen tai asiat sanotaan rivienvälissä tai mainitaan pikaisesti jossain sivulauseessa. Lukija saa itse rakennella näistä vihjeistä palapeliä. Tämä ei kuitenkaan ainakaan minua haitannut. Sen verran taidokkaasti ja kiinnostavasti sekä tarina että henkilöt on esitetty.


Pidän sarjan tyylistä nostaa esiin tavallisia pikkukaupunkilaisia ja kertoa heidän elämästään. Arki sotkeutuu hienosti osaksi rikoksia ja varsin monesti pienelläkin asialla - yhden ihmisen ajatuksella, teolla tai tekemättä jättämisellä - on suuret merkitykset. Enkä ainakaan minä ole onnistunut keksimään kaikkia koukkuja ja ratkaisuja!


Loistava koukuttava sarja. Hyvä juoni, kiinnostavia henkilöitä ja vauhdikkaasti kirjoitettu. Toki varoituksen sananen, että osa tapahtumista ja juonista voi mennä helposti herkempien lukijoiden ihon alle, on paikallaan.

1 kommentti: